2014-02-10 19:38:14• hírek • Kocsis Zoltán

A Dinu Lipatti Filharmónia szimfonikus zenekara nyerte a megye nagydíját

A Szatmár Megyei Tanács immár hatodik alkalommal rendezte meg hétfő délután a Szatmári Díjkiosztó Gálát. A rendezvényen 36 kiemelkedő személyiség kapott érdemoklevelet, míg a fődíjat a házigazda Dinu Lipatti Állami Filharmónia szimfonikus zenekara kapta meg.

Az est házigazdái, Laczkó Tekla színművésznő és Ovidiu Matioc nyitotta meg az eseményt, első lépésként a színpadra invitálva a megyei tanács vezetőit. „Ez a gála is bizonyítja, hogy Szatmár megye értékes emberekkel rendelkezik... A díjazottak munkássága segít minket különbséget tenni az értékes és az értéktelen dolgok között", fejtette ki Adrian Stef tanácselnök. Riedl Rudolf kétnyelvű köszöntőjében Franz  Lamprecht németországi karmestert, zeneszerzőt köszöntötte, aki helyet foglalt a közönség soraiban és „aki rengeteget tett azért, hogy a Dinu Lipatti Filharmónia és vele együtt Szatmár híre messzi földre eljuthasson".

Mircea Govor is köszöntötte a jelenlévőket, ám nem szalasztotta el a lehetőséget, hogy odaszúrjon Dorel Coica polgármesternek. „Ez az első alkalom, amikor a megyeközpont polgármesteri hivatala nem veszi ki a részét a gála megszervezésében, és ez nagy hiba!"

Miután Eugeniu Avram prefektus és Marcela Papici alpolgármester is köszöntötte a jelenlévőket és gratulált a jelölteknek, a műsorvezetők sorban átadták a 36 jelöltnek az érdemoklevelet. Azt követően, hogy január 21-én a Vasile Goldis Egyetem kitüntette a megye és a város vezetőit, a tanintézmény négy képviselője is érdemoklevelet vehetett át.

Méhes Kati is díjat kapott

A jelöltek felolvasását a hagyományoknak megfelelően kulturális műsorok tették színesebbé. Az est során fellépett a Dinu Lipatti Filharmónia Trio Roza (Kovács Pistuka Emőke, Mija Alina, Budean-Mihály Judit) együttese, táncoltak a Royal Dance Klub táncosai, valamint a művészeti iskola balerinái.

Az est második részében aztán fokozódott az izgalom, hisz előbb a tíz érdemoklevél nyertesét hirdették ki. A sort a hadadgyőrteleki Viorel Rogoz etnológus nyitotta, majd a királydaróci román zsidó családból származó Ioan Corneanu történész, majd a hadadi Méhes Kati színművész következett - aki egyedüliként köszönte meg a díjat magyarul. Érdemoklevelet kapott a Carina Bodea, Iulia Iepure és Bogdan Bratis alkotta énekes trió, akik 2+1 néven megnyerték az Európa 2013 vetélkedőt a franciaországi Valence városában.

Szintén érdemoklevelet kapott az Avas vidékének utolsó fazekasmestere, a vámfalui Istvánfi Géza, az ukrán felmenőkkel rendelkező történész, Horvat Irina Liuba, az 1973-ban nyugat-német színekben vívó világbajnoki címet nyert Szepessy Jószef, az egykori sportújságíró, a szatmári sport, ezen belül elsősorban a vívás krónikása, Stahl istván, a ifjú vívócsillag Amalia Tataran, valamint a második osztályba feljutott Olimpia labdarúgó csapata.

A Trio Roza újabb fellépése után aztán a megyei tanács vezetői átadták a fődíjat a Dinu Lipatti Állami Filharmónia szimfonikus zenekarának. A megtisztelő elismerést dr. Fátyol Rudolf, a filharmónia igazgatója és Franz Lamprecht, a zenekar állandó karmestere köszönte meg.

Stahl István

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: