2020-04-19 08:53:43• hírek • Bede Emőke / MTI

A Szatmár megyei kórházakba is megérkezett a szent láng

Hatalmas közfelháborodást váltott ki a hét elején Marcel Vela belügyminiszter azon bejelentése, mely szerint az ortodox húsvét alkalmával lazítanak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozásokon. Szembesülve a számtalan - köztük az államfői - bírálattal, szerda este a tárcavezető bejelentette, mégsem tesznek húsvéti engedményeket.

„Az ünnepi szertartásokon a hívek sem a templomokban, sem a templomok udvarán nem lehetnek jelen, az egyháznak pedig be kell tartania a koronavírus-járvány miatt kiadott katonai rendeleteket és a kijárási korlátozásokat. Az előző megállapodással ellentétben az ünnepi pászkát sem a templomok udvarán osztják szét a híveknek. A megszentelt kenyeret - a Jeruzsálemből érkező szent lánghoz hasonlóan - az egyház papjai és önkéntesei viszik el az ezt igénylő hívek lakóhelyére. A házról házra járó, maszkot és kesztyűt viselő egyházi emberek nem léphetnek be a lakásokba, a társasházak bejáratánál a lakók által kijelölt képviselőnek adják át a pászkát és a szent lángot, aki gondoskodik szétosztásukról. Azokhoz a kórházakhoz, szociális otthonokhoz és karanténközpontokhoz, ahol nincs pap, a feltámadás éjszakáján szolgálatot teljesítő rendőrök, csendőrök, tűzoltók, és határrendészek viszik el a szent lángot” - erősítette meg a belügyminiszter.


A Vela által elmondottaknak megfelelően szombat éjszaka mindenhova megérkezett a szent láng. Szatmár megyében a rendőrség munkatársai a kórházak mellett a szatmári, a tasnádi, az aranyosmeggyesi, az óvári, a halmi és a krasznabélteki családi típusú nevelőotthonokba és gyermekotthonokba juttatták el a lángot. 







Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: