2019-07-03 14:10:20• hírek • Nagy Tímea

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség jelentése az írásbeli érettségi vizsgákról eddig

Július első hetében újra iskolapadba ültek a végzősök, no de nem tanulni, hanem számot adni az addig tanultakról.

Országosan több mint százezer fiatal ragadott tollat nap mint nap reggel 9 órától. A megmérettetésnek azonban koránt sincs vége, még van egy írásbeli: a választott tantárgy.

 

Megyénkben 1901 tanuló iratkozott be érettségi vizsgára. Ebből a szerdai napon összesen 1873-an jelentek meg az oktatási intézményekben. Ezen a napon a szaknak megfelelő tárgy következett a próbatételek között. Matematikából 1219-en, történelemből 654-en töltötték meg a lapokat.

 

Kedden volt a magyar nyelv és irodalom felmérő. A 390 regisztráltból egy ember hiányzott csak. Ezzel egy időben zajlott a német nyelv és irodalom tudáspróba, melyre a 43 jelentkezőből mindenki elment.

 

 

Ami a magyar témákat illeti: a diákok egyöntetűen elégedett választ adtak a “reálos” tételekkel kapcsolatban, a “humános” fiatalok nehéznek ítélték a feladatokat. Sokkal nehezebbnek, mint az előző években, s a két szak kérdéssorának nehézségi fokozata is jóval eltérőbb volt, mint például tavaly vagy azelőtt.

 

Pataki Enikő magyar szakos tanárnő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónője szerkesztőségünk számára elmondta, hogy a reál szakos diákok az idei érettségi során diákbarát, jól kidolgozható tételsort kaptak. Ehhez képest a humán szakosok számára összeállított kérdéssor nehéznek tűnt a tizenkettedikesek számára. Remélte, hogy a végzősök sikerrel vették az akadályt, és mindegyik tételhez írtak valamit, legalább megpróbálták megoldani őket, mivel sem a tételekben szereplő művek, és azok megfogalmazása sem segített a vizsgázókon - tette hozzá a magyar tanárnő.

 

Probléma lehet az is, ha a magyar írásbeli túlzó színvonala miatt a humán szakos diákok ebből a tárgyból nem szerzik meg az áhított jó jegyet. Azt a jegyet, mely az érettségi eredményét felfelé kerekíthetné, lehet, idén önhibájukon kívül odázzák el a fiatalok. Erre a célra még ott a választott tantárgy érdemjegye - tudván ezt, a maturandusok vállára jóval nagyobb teher hárul a megmérettetés utolsó napján.

 

 

A hétfői napon a román nyelv és irodalom felmérő eléggé jól sikerült a tizenkettedikesek számára. A magyar tagozatosok magabiztosan nyilatkoztak a beadott oldalakat illetően. Mondhatni, boldogan jöttek ki az iskola ajtaján. Sokan nyilatkozták azt, hogy nagy kő esett le a szívükről, mikor meglátták a kidolgozandó pontokat. Ezen a napon összesen 1862 ifjú ült a padokban, a tanfelügyelőségnek pedig 20 hiányzót jelentettek az iskolák.

 

Az első három nap folyamán nem történt semmilyen csínytevés, senki nem vétett az érettségi vizsga rendje ellen. Az írásbeli most is nagyon szigorú körülmények között zajlik, kamerákkal figyelik a dolgozatírókat, akiknél természetesen semmiféle segédanyag, sőt, még mobiltelefon sem lehet. A vizsgán észlelt rendellenességeket egy ingyenes telefonszámon, a 0800801100-es számon lehet bejelenteni.

 

Az eredményeket július 8-án délig teszik közzé, melyekre az óvást délután 16 óráig várják. Végleges eredményeket július 13-án kapnak a vizsgázók, melyeket az oktatási minisztérium a bacalaureat.edu.ro oldalon teszi közzé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: