2013-11-24 09:43:47• hírek • MTI

Pataki: a decentalizációs törvénnyel megtört a jég

Felelősségvállalással terjesztette nemrég a román törvényhozás elé a decentralizációs törvényt a kormány - Pataki Csabával beszélgettünk.

A jogszabály értelmében egyebek között a jelenleg minisztériumi alárendeltségében működő több intézmény is a Megyei Tanács alárendeltségébe került - ilyen a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság, az Országos Halászati Ügynökség Szatmár megyei kirendeltsége, a Szatmár Megyei Örökségvédelmi és Kultúrális Igazgatóság, a Szatmár Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, valamint a Gyermekek Palotája és egyéb diákklubok.

A törvénytervezet egy korábbi verziójában szerepelt a munkaügyi felügyelőségek, a helyi rendőrségek és a kikötők átadása is, ám ezek végül kimaradtak a felelősségvállalással a törvényhozás elé terjesztett törvényből.

Pataki Csaba szenátortól, a Szatmár Megyei RMDSZ elnökétől megtudtuk: a decentralizációs törvénnyel kapcsolatban napi rendszerességgel egyeztettek a kormányzó szövetséggel. Ennek nyomán az RMDSZ 41 módosító indítványa lett elfogadva, amiből nyolc a szövegrészt érintette, a többi pedig a mellékleteket, a helyhatósági jogkörbe átutalandó ingatlanokról rendelkezett.

A törvénynek vannak furcsaságai - mutatott rá Pataki Csaba. Például a Szatmár Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság két legnagyobb bázisa részben, vagy egyáltalán nem került át megyei jogkörbe. A Strand mellett található tábor a központi kormányzat kezelése alatt maradt, illetve a Sport Hotel ügye sem tisztázott, hiszen ezt az ingatlant törvénytelen eszközökkel koncesszióba adott az ifjúsági igazgatóság korábbi vezetősége, emiatt több peres ügy is folyamatban van.

A többi megyei diáktábor azonban átkerült a megyei tanácsi hatáskörbe, többek között a Sárközújlaki Diáktábor is. A politikus szerint a kastélyt és kastélykertet is magába foglaló tábort a megyei tanács tovább kellene adja a helyi tanácsnak, követve a decentralizációs elvet. Itt helyi fejlesztési pályázattal ugyanis egy szép parkot és egy közösségi házat hozhatna létre a kisváros.

A Szatmár Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság egykori székhelye, a szatmáriak által csak Cecil épületként emlegetetett ingatlan sem került a Megyei Tanács jogkörébe - egyelőre. Ez ugyanis az APIA tulajdonába tartozik, amely haszonbérleti szerződéssel átadta a decentralizált igazgatósághoz tartozó Megyei Agrárkamarának. Az APIA viszont továbbra is minisztériumi alárendeltségbe tartozik.

- A törvény életbeléptetése még várat magára, hiszen lehetséges, hogy meg lesz támadva az alkotmánybíróságon, a PDL pedig bizalmatlansági indítványt is akart indítani a kormány ellen, hiszen a törvény felelősségvállalással lett elfogadva. Ezt az RMDSZ nem támogatta, hiszen megalakulása óta azt vallja, hogy a helyi autonómiát, a helyi kormányzatokat kell erősíteni, mert a helyiek sokkal jobb gazdák, mint Bukarest.

A jövő évi költségvetéstervezetbe, amelyet nemrég nyújtottak be, egyébként nem számoltak a decentralizációval, azaz a finanszírozás a minisztériumoknál maradt. Ezt a kormányzat azzal indokolta, hogy a fenntartásra 2014-ben is ugyanannyi pénzt fognak kiutalni, mint 2013-ban, tehát a finanszírozási részt egyelőre még nem adták át.

- Sajnálom, hogy a törvény nem érintett még több intézményt, de ez egy bíztató kezdet lehet, a jég meg lett törve - mondta Pataki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: