2014-01-16 19:15:14• hírek • Szatmár.ro

A Szatmár Megyei RMDSZ célja: 25 ezer aláírás

Kelemen Hunor is részt vett a Szatmár Megyei RMDSZ Állandó Bizottságának csütörtökön megtartott gyűlésén.

Napirenden az európai parlamenti választásokra való felkészülés szerepelt, amelyről a szövetségi elnök elmondta, ez a 2014-es év legfontosabb kihívása az RMDSZ számára.

A gyűlést követően Pataki Csabától, a Szatmár Megyei RMDSZ szervezet elnökétől megtudtuk: a Szövetség országos szinten 200 ezer aláírást kell összegyűjtsön, hogy jelöltlistával indulhasson az EP-választáson. A Szatmár megyei szervezet célul 25 ezer aláírás összegyűjtését tűzte ki. Ez február 24-én fog kezdődni, ekkor jelenik meg ugyanis a hivatalos szabályozás, amely az aláírásgyűjtő ívek formátumáról rendelkezik. Az íveket március 26-ig kell eljuttatni Bukarestbe, a felvállalt aláírás-mennyiség pedig teljesíthetőnek tűnik, lévén hogy nemrég, amikor a regionalizációval kapcsolatban gyűjtöttek szignókat a megyében - 9 nap alatt több mint 24 ezer gyűlt össze.

Az ülést követően Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is nyilatkozott a sajtó képviselőinek.

"Február 15-ig fogadjuk a jelöltek jelentkezését, majd a Szövetségi Állandó Tanács dönt az RMDSZ lista sorrendjéről. Az Európai Néppárt dublini kongresszusán már szeretnénk bemutatni a befutó helyen lévő jelöltjeinket" - ismertette az RMDSZ európai parlamenti választásokra vonatkozó menetrendjét Kelemen Hunor.

„Az RMDSZ a tulipán jele alatt indít jelölteket az európai parlamenti választásokon, mert azt a politikai brandet, amit 25 év alatt felépítettünk, és amelyet az erdélyi magyar emberek sorozatosan megerősítettek, nem fogjuk feladni. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2012-ben a parlamenti választásokon a magyar szavazatok 89 százalékát kapta, ezt a felelősséget nem lehet megosztani, és nem lehet feladni" - hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Pataki Csaba és Kelemen Hunor

Elmondta, még ebben a hónapban tárgyal az MPP elnökével, mert a párt tisztességesen viszonyult a Szövetséghez a parlamenti választások előtt, amikor nem indítottak jelölteket, nem veszélyeztetve így az erdélyi magyarok parlamenti képviseletét.

Nem tartja szerencsésnek az RMDSZ elnöke, hogy az európai parlamenti választásokat és az alkotmánymódosítás ügyében kiírt népszavazást ugyanazon a napon szervezzék meg, mert véleménye szerint ilyen módon elsikkadnak az európai uniós témák. Egyébként is létezik az Európai Tanács részéről egy ajánlás, amely épp azt kéri az uniós tagországoktól, hogy az európai parlamenti választások napjára ne időzítsenek más, belpolitikai tárgyú eseményt.

Kelemen Hunor még elmondta, az RMDSZ csak május 25. után dönt arról, hogy indít-e vagy sem államelnök-jelöltet az őszi választásra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: