2015-07-13 08:53:51• hírek • Hirdetés

A Szatmár Megyei Múzeum

Az első szatmári múzeumi kollekciót a XIX. század utolsó évtizedében állították össze a Szatmárnémeti Református Gimnázium mellett működő, kulturális tevékenységet folytató Kölcsey Kör.

A Szatmár Municípiumi Múzeum 1905-ben létesült, jelentős gyűjteménnyel rendelkezett már az indulásnál. A politikai és közigazgatási változások eredményeként 1918-ban egy újabb múzeumot nyitnak meg. A múzeum alapításának kezdeményezője a szatmári Dariu Pop, tanító és tudós volt, aki a gyűjtemény darabjait tudományos területek szerint osztályozta: régészeti, történelmi, néprajzi és a "régi román könyv" szakterület.

1958-ban a múzeumot újra átszervezik, a feladattal Aurel Popp festőművészt bízzák meg. Az átszervezés után a Szatmárnémeti Városi és Rajoni Múzeum néven, a történelmi városközpont egy XVIII. századbeli épületében indult újra.

A Művészeti Múzeum jelenlegi székhelye, a város legrégebbi épületeként számon tartott épületében van, ahol 1711-ben aláírták a Szatmári Békét, amely véget vetett a II. Rákóczi Ferenc által vezetett kuruc szabadságharcnak. A jelenlegi épület homlokzata új gótikus. A Vécsey-ház "L" betű alakban épült, négyszögletes belső udvarral.

Az 1968-ban bekövetkezett közigazgatási reformmal egyidejűleg, a szatmári múzeum megyei múzeum státuszt kap. Továbbra is a történelmi városközpontban működik egészen 1984-ig, amikor a megyei múzeum központját áthelyezik a Vasile Lucaciu sugárút (Árpád utca) 21. szám alatti, közhasznú épületbe, ahol a mai napig is található.

A régi épületben kizárólag csak a művészeti részleg működik. A jelenlegi Megyei Múzeumnak helyet adó, főként homlokzati oszlopai miatt monumentálisnak ható épület 1936-ban épült Liteanu G. P. bukaresti építész tervei alapján, és benne eredetileg Szatmár Megye Prefektúrája működött. A mai Szatmár Megyei Múzeum komplexumhoz egy új melléképület is tartozik, itt kapott helyett ugyanis a sokoldalú tevékenységet folytató Területi Restaurációs és Megőrzési Laboratórium. Van kerámia, fém, papír, fa, textil és kutatásokkal foglalkozó részlege.

Állandó kiállítások

A megyei múzeum állandó tárlatai a 2002-2007 között újraszervezett "Visszapillantások a múltba" régészeti és a "Civilizáció, identitás, multikulturalitás" - történelmi-néprajzi kiállítások, amelyek a Szatmár Megyei Múzeum földszintjén kaptak helyet. A kiállítás egységes koncepcióra épül, a múzeumi darabokat összefüggésszerűen mutatja be. Az újító jellegű kiállítás elnyerte a Román Kulturális Minisztérium díját, és ez az intézmény legfontosabb részlege a mai napig.

A neolitikus stílusban épült kis ház, a germán eredetű halotti máglya, egy középkori templom gót stílusú szentélye, a kovács- és bodnárműhely, az értelmiségi ember íróasztala, a világi szalon, a második világháborús frontvonalak, valamint a különböző vidékekre jellemző falusi házak berendezéseinek bemutatásán keresztül a  különböző társadalmi kategóriához tartozó emberek életében nyerünk betekintést.

A látogató sétája a kiállított tárgyak között egy időutazást tesz lehetővé a múltba, beleélheti magát  a múltbeli szatmári ember egy átlagos hétköznapi életébe. Az új technikák, koncepciók alkalmazásával a kiállítás megtekintése minden korosztály számára élvezetessé válik, de főleg az új módszerek iránt fogékonyabb ifjúság számára jelent nagy vonzerőt. Mindegyik kiállítási terem négynyelvű hangos idegenvezetői tájékoztatást szolgáló eszközökkel van felszerelve, amelyek jól látható, mindenki által könnyen használható vezérlőtábla segítségével érhetők el.

A hanganyag segítségével pontos információkat kapunk azokról a tematikus teremben kiállított tárgyakról, amelyben éppen tartózkodunk. Minden teremben állandó háttérzene szól, amely összhangban áll a terem tematikájával (a világi teremben klasszikus zene hallható, a parasztház belsejét bemutató teremben pedig népzene szól, stb.).

Az utóbbi időben a Megyei Múzeum egyik meghatározó tevékenységének minősülő állandó kiállítások célja, hogy  a regionális kultúrturizmus egyik meghatározó pontjává váljon.

A párhuzamosan folytatott, kulturális, tudományos és oktatási tevékenységek folyamatos kapcsolatot biztosítanak a múzeum és az ide látogatók között, ezáltal az intézmény vezető szerepet kap a megye kulturális életében.

Bővebb információkat a múzeum székhelyén - Szatmárnémeti, Vasile Lucaciu sugárút, 21. szám alatt - kaphatnak.

Hirdetés

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: