2012-05-09 20:00:00• hírek • Szatmár.ro

A Szatmár Megyei Borversenyre 84 mintát neveztek

Neves zsűri véleményezi és pontozza a benevezett bormintákat. Eredményhirdetés pénteken lesz.

A szatmári sajtó képviselői valamint Ilyés Gyula polgármester és Csehi Árpád megyei tanácselnök is betekintést nyert a borverseny ítészeinek a munkájába szerda délután. Most zajlik ugyanis a Szatmár Megyei Borversenyre nevezett minták bírálása, a hétfői nevezést a keddi előkóstolás követte, majd szerdán megkezdődött a valódi zsűrizés. Az előkóstolás során egy bormintát ki is zártak, ugyanis nem nemes szőlőből készült. Dr. Popa Dorin, a zsűri elnöke egyszerűen úgy fogalmazott: a borral nincs gond, bárki megihatja barátaival a lugas árnyékában, de nem való a minőségi borok közé.

Ennek ellenére a Dr. Popa Dorinból, Csávossy Györgyből, Bencze Zoltánból, Umhauser Valériából és Heizer Mirelából álló szakértői zsűrinek akad dolga: összesen 83 Szatmár megyei és hat, versenyen kívül benevezett Máramaros megyéből származó bormintát kell pontozniuk. A legtöbb minta - szám szerint 19 - Avasújvárosból érkezett, Krasznabéltek 14, Szilágypér 14, Nagykároly 10, Mezőfény 7, Túrterebes és Csomaköz 4-4 mintával vesz részt a megmérettetésen, hogy csak pár települést említsünk.

A zsűri elnöke kis bemutatót tartott a sajtósoknak arról, hogy hogyan is zajlik a borkóstolás, hogyan lehet könnyedén lemérni a bor testességét, mit érezhetünk az illatából, mire következtethetünk az ízéből. Popa Dorin eloszlatta a mulatságos közhiedelmet is, miszerint a jó bor fehér, hideg, sok van belőle, és ingyen van. S bár viccelődött a borral kapcsolatban, amikor komolyra fordult a szó, kiderült határtalan tisztelete és rajongása ezen ital iránt. Megtudtuk: a test az étel, a lélek pedig a bor, amelyek közösen alkotnak egy egységet az étkezésekkor.

Ilyés Gyuláról és Csehi Árpádról is kiderült, hogy értenek a borokhoz és tisztelik a minőséget. A borkóstolást követő kötetlen beszélgetésen többször is elhangzott: jó lenne, ha az éttermek nem csak más megyékből tartanának palackozott bort, hanem lehetőséget kapnának a megye termesztői is arra, hogy a nagyközönség megismerkedjen minőségi boraikkal illetve a városba érkező vendégeket is el lehetne kápráztatni egy-két helyi, a megyére jellemző nedűvel - például a környékünkön is igen ritka bakatorral.

A Poesis étteremben zajlik a borminták zsűrizése

Megismerkedtünk a bor-bírák munkájával

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: