2015-09-24 13:37:58• hírek • Kocsis Zoltán

A Szamosba zuhant egy autó a Decebal-hídnál, egy személy életét veszítette

Egy személy életét veszítette, egy másikat pedig a tűzoltóság szakemberei mentettek ki a folyóból. Mindez szerencsére egy gyakorlat keretén belül történt, a Multisalva és egy holland szakember felügyelete mellett.

A mentési gyakorlatban részt vettek a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Felügyelőség és a Felső - Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület szakemberei is, a dolgok menetét pedig egy holland szakember, Christo Motz is felügyelte.

A csütörtöki mentési gyakorlat előzményeiről Fülöp Szabolcs, a Multisalva Speciális Mentőcsoport vezetője elmondta, az elmúlt héten három napos képzést tartottak a szatmári és a nyíregyházi tűzoltóság tagjai számára a Tiszán. A Decebal-híd lábánál tartott gyakorlat pedig ennek egyfajta vizsgája volt.

A híd városközpont felőli oldalának szélső sávját lezárta a rendőrség, ez némi fennakadást okozott a forgalomban. Az autósok azonban idegeskedés helyett kíváncsian szemlélték a darut, amely a vízbe engedte a Škoda 742-est, majd a később érkezők a villogó szirénával álló tűzoltókocsit, a korláton kihajoló tűzoltókat.

A gyakorlat forgatókönyve szerint egy gépkocsi esett a vízbe - hogy közlekedési baleset, esetleg öngyilkossági kísérlet vagy bármilyen más okból kifolyólag, azt mindenki fantázájára bízták. Miután a mátészalkai búvárok előkészítették a terepet, riasztották a tűzoltóságot. A helyszínre érkezve azok köteleken ereszkedtek le a régi híd lábának maradványaiként a vízből kiálló cölöpökön megakadt gépkocsihoz. Miután megállapították, hogy az autóban rekedt személy életét veszítette, a csomagtartón megkapaszkodó sérültet gyorsan felhúzták a kötelekkel a hídra, ahol aztán a mentősök ellátták és a kórházba szállították.

Közben a mélyben a tűzoltóság munkatársai a holttestet is kiemelték az utastérből, majd felhúzták a hídra. Ezzel egy időben az Angel Dog mentőkutyája átkutatta a partszakaszt, nem lehetett ugyanis tudni, a folyó nem sodort-e el valakit. Végezetül daruval kiemelték a Mátészalkáról hozott, kibelezett Škodát is.

„Több, mint elégedett vagyok a tűzoltók reakciójával, munkájával. Amit három nap alatt meg lehet tanulni, azt a jelek szerint meg is tanulták", értékelt a gyakorlat végén Fülöp Szabolcs.

Fülöp azt is elárulta, másnap, azaz pénteken hasonló gyakorlatot tartanak majd Vásárosnaményban is. Januárban vagy februárban pedig hasonló kettős gyakorlat vár a tűzoltókra, akkor a jégről való mentés lesz a gyakorlat tárgya.

„Ezeknek a mentési szimulációknak a célja elsősorban a megelőzés és az érintett felek közötti együttműködés erősítése", magyarázta Fülöp.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: