2009-03-27 10:53:20• hírek • Szatmár.ro

A Szamos legújabb számából

Szombaton a Szatmári Magyar Hírlappal együtt megjelenik a Szamos Hetilap követkesző száma.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség Természetvédelmi Részlege által készített cikkben arról írnak, hogy  az EU tagállamainak vezetői 2001-ben arra a megállapodásra jutottak, hogy 2010-ig megállítják a biodiverzitás csökkenését és helyreállítják a természetes élőhelyeket és rendszereket.

E stratégia szellemében hozta létre az Európai Unió a Natura 2000 természetvédelmi hálózatát. Szatmár megyében a következő Natura 2000 területek léteznek: 3 különleges természetmegőrzési terület-SCI: "Nagykárolyi síkság", " Az Érmellék térsége" és "A Túr térsége" valamint 2 különös madárvédelmi terület-SPA: "A Nyírség és Érmellék térsége" és "A Túr alsó szakaszának térsége".

A megyében található Natura 2000 területek Szatmár megye területének 10,03%-át teszik ki. A cikk, amelynek folytatása is lesz, részletesen bemutatja e védett területeket. A matematika kedvelői újabb érdekes elmélettel ismerkedhetnek meg Kiss Sándor matematikatörténeti írásában. Folytatódnak történelmi és művészettörténeti sorozatok, valamint a reformáció alakulása és fejlődése a Kálvin év kapcsán.

Újabb egyszerűen előállítható ínyencségeket ajánl Kiskasza László, a gyermekek pedig Móra Ferenc mondájából ismerhetik meg a hunok vándorlását. A Szamos hetilap a Szatmári Magyar Hírlap mellékleteként jelenik meg minden szombaton.

A védett területekről is írnak a Szamos legújabb számában

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: