2009-04-23 17:20:03• hírek • Szatmár.ro

A Szamos hetilap szombati számából

A Szamos hetilap szombati számában a folytatásos ismeretterjesztő történelmi, művészeti cikkek mellett újabb érdekes témákat olvashatnak.

Az egyedüli Erdélyben kialakult felekezet, az unitárius vallás meghonosodását és térhódítását, valamint az ezzel kapcsolatos hitvitákat, viszályokat olvashatják. „Az unitarizmus a reformációt állandó folyamatnak fogta fel. Az 1570-es években a krisztológia képezte a vita tárgyát. A Dávid Ferenc által képviselt radikális irány azt hirdette, hogy Jézus ember volt, őt imádni nem kell. Ezzel szemben a konzervatív irány Jézus imádása és segítségül hívása mellett foglalt állást.
A vita megosztotta az unitáriusokat és az államhatalommal szövetkezett ellenreformáció fellépését az unitarizmussal szemben megkönnyítette."

A Rákóczi szabadságharc, és a szatmári béke emlékére Mandula Tibor történész eleveníti fel a múlt eseményeit: „A szatmári békével kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Előnyös, vagy hátrányos befejezése volt a szabadságharcnak a szatmári béke? Bukást testesített meg vagy eredményeket rögzített? Kompromisszumból jött létre vagy győztes és vesztes felek megállapodása? Reális politikai lépés volt vagy egyéni érdekek diktálta cselekedet? A tájékozódás és az események világosabb megértése céljából elengedhetetlen a szabadságharcra való visszatekintés, annak fontosabb mozzanatainak felelevenítése és értékelése."

Folytatódik a magyarság története: Bethlen Gábor dicsőséges uralkodása után következő trónviszályokról, Brandenburgi Katalin rövid és ellentmondásokkal teli uralkodásáról.

A gyermekek tovább olvashatják Móra Ferenc mondáit a magyarok vándorlásáról és honfoglalásáról, és verseket olvashatnak a tavaszról. És ugyancsak a tavaszról szól az a színes összeállítás, ami az idei divatból ad ízelítőt: a női ruhák színösszeállítása a természet elemeit idézi, ahogy az a képeken is látható.
A Szamos hetilap a Szatmári Magyar Hírlaphoz csatolva jelenik meg minden szombaton.

Divat tippeket is szerezhetünk a Szamos hetilap szombaton megjelenő számából

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: