2009-03-19 08:21:33• hírek • Szatmár.ro

A Szamos hetilap legújabb számából

Szombaton a Szatmári Magyar Hírlappa együtt az ingyenes Szamos hetilap is megjelenik.

Hozzászólás a református egyház által visszakapott Kölcsey Ferenc Főgimnázium épületének problémájához: „A  Gimnázium  mai épületét 1802-ben kezdték  építeni Szatmár, Németi, valamint egész Szatmár megye református  gyülekezetei. Az épület 1948-ig  szolgálta a református nevelés ügyét, közben állandóan bővítették, javították az épületet.

A környék protestáns főurai (Wesselényi, Rhédey) adták az aranyakat, ezüst tallérokat, jól menő  városi iparosaink és kisbirtokosok az ezüst forintot, máriást, szegényebb városiak a garasokat, rézkrajcárokat, petákokat,  gazdálkodók, sokgyerekes  jobbágyparasztjaink a búzát, tengerit  1-2  mérővel (kb. 1 liter), ki  mennyit  tudott adni." - Ezúttal dr. Ábrám Lídia érvel a gimnáziumok épületcseréjének törvényes, jog szerinti megoldása mellett.

A gyermekek Móra Ferenc mondáját olvashatják őseink történetéről, ezúttal a csodaszarvas legendája kapcsán. A Szamos által meghírdetett helytörténeti pályázatra érkezett az egykori németi református iskola történetének érdekes ismertetője, amiből részletet közölnek a lap hasábjain.

Mandula Tibor történelmi sorozatában Bethlen Gábor erdélyi fejedelem uralkodásának végét mutatja be, majd az uralkodó végrendeletét: „Nekünk erdélyi magyaroknak kevés megrázóbb olvasmányunk lehet Bethlen végrendeleténél: „Vadnak köztetek olyak, akik sokat olvastanak a görög és római birodalomnak veszedelmekről, hogy ide a sinai és a persiai birodalmat ne hozza. A magunk nemzetink veszedelme nem homályosabb azoknál. Eleitől fogva semmi inkább nem vesztette el a mi szegény hazánkat is, mint az magok között való ördögi irigység, halálos gyűlölség rettenetes pártütések, fejedelemekben való válogatások, melyekből nagy árultatások és abból nagy famíliáknak elfogyások következik".

Tavasz közeledtével kiskerti teendőkről ír Pink Judit, valamint a lap szerkesztői a képzőművészet néhány alkotásával szeretnének tavaszi hangulatot idézni az egyelőre még morcos tavaszkezdeten. A Szamos hetilap a Szatmári Magyar Hírlaphoz csatolva jelenik meg minden szombaton.

Tavaszi hangulatot idéző festmény a Szamos szombaton megjelenő mellékletéből

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: