2008-12-11 15:29:15• hírek • Szatmár.ro

A Szamos hetilap legújabb számából

A Szatmári Magyar Hírlap Szamos hetilapjának szombati számában érdekes írás olvasható a huszárok történetéről „A magyar huszár születése, dicső harcai és történelmi jelentősége" címmel.

A Szatmárnémeti Ady Endre Társaság "Fel a szívekkel" mottó alatt Teleki Sándor és Bem apó találkozásának 160. évfordulója alkalmából rendez ünnepségsorozatot.

A rendezvény várhatóan leglátványosabb része lesz a kosztümös huszárfelvonulás, fúvószene kíséretével. A Szamos hetilap szombati számában érdekes írás olvasható a huszárok történetéről „A magyar huszár születése, dicső harcai és történelmi jelentősége" címmel.

„A mai kor embere - főleg az ifjúság - már csak könyvekből, képekből, a múzeumok tárgyi emlékeiből alkothat magának fogalmat arról, hogy mi is volt a huszár, a magyar huszár? Hiszen már a ló is kiszorult a mezőgazdaságból, a közlekedésből, lovat alig látni, legfeljebb a lóversenyeken, bemutatókon, vagy a városnéző egy-két konfliskocsiba fogva. Pedig a ló az egyik legrégibb, hűséges és hasznos társa, harci bajtársa volt az embernek.

Ki is volt, mi is volt az a magyar huszár, aki fél évszázaddal ezelőtt, a XX. század második, legvéresebb világháborúja után örökre eltűnt a harcok mezejéről?

Születését a történelem évezredes mélységében kereshetjük, valahol Napkelet messzi mezőin, onnan hozta magával a nagy ősi népek magas lovaskultúráját.

Félelmesen merész, bátor és eredményes lovaskatonák voltak honfoglaló őseink, amilyen meglepő, fölényes, rajtaütő harcmóddal vívták győzelmes küzdelmeiket 1100 évvel ezelőtt egész Európa nagy térségeiben, ugyanolyan hősies lélekkel, leleményes hadművészettel rettentették és kápráztatták el földrészünkön és a tengeren túl is az újabb korok népeit, akik megpróbálták utánozni őket harcban, szellemben, fegyverzetben, sőt még a világon legszebb egyenruhájukban is.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: