2016-12-09 02:03:21• hírek • Kocsis Zoltán

A Steaua búcsúzott, az Astra hálás lehet a Plzennek

A Bajnokok Ligája után csütörtökön az Európa Ligában is véget értek a csoportküzdelmek, kialakult tehát a tavaszi mezőny összetétele. Összesen 18 nemzet csapata képviselteti magát a második számú európai kupasorozatban, köztük a román is, köszönhetően a Viktoria Plzen drámai győzelmének, ami továbbjuttatta az Astrát.

A román bajnok azzal a tudattal fogadta a már továbbjutott Romát, hogy ha nyer, biztosan továbbjut - minden más eredmény esetén a Plzen - Austria Wien összecsapás eredményétől függött. Az olaszok meglehetősen tartalékosan álltak fel, bár a támadósorban azért helyet kapott a legenda Francesco Totti és az olasz válogatott Stephan El Shaarawy. Ennek ellenére az olaszok a látottak alapján megelégedtek a biztonságos játékkal és a labdatartással. A meccs végén 61%-ban birtokolták a játékszert és 613 pontos passzuk volt, szemben az Astra 236 jó passzával.

A találkozó nem hozott emlékezetes játékot, az első félidőben Cristian Sapunaru itt, Juan Iturbe ott veszélyeztetett. A játékrész, sőt talán az egész meccs legnagyobb lehetőségét a 44. percben a hazaiak hagyták ki, amikor Alisson kapusnak előbb Denis Alibec, majd a Takajuki Szeto ismétlését is védenie kellett. A szünet után Takajuki és Filipe Teixeira próbálkozott, ám gól nem született.

Mindez azonban sokáig úgy tűnt, semmire sem elég, mivel Raphael Holzhauser és Lukas Rotpuller góljaival az Austria Wien 40 perc után 2-0-ra vezetett Plzenben, ráadásul a csehek Lukas Hejda kiállítása miatt a 19. perctől emberhátrányban is játszottak. A Viktoria azonban nem adta fel, Tomas Horava még a szünet előtt szépített, majd Michal Duris duplájával nyert is - kiejtve ezzel a továbbjutást már alighanem zsebben érző Austriát és továbbjuttatva az Astrát. Hatványozottan igaz utóbbi megállapítás azért is, mert a román bajnok 8 pontjából négyet a Plzen ellen szerzett.

Nem sikerült viszont a bravúr a Steauának, amelynek győznie kellett volna Villarrealban a továbbjutáshoz. Az esélyeknek megfelelően az első félidőben szinte csak a Villarreal volt a pályán, amely amellett, hogy Nicola Sansone révén megszerezte a vezetést, számtalan gólhelyzetet is kialakított. A szünet után valamivel feljavult a Steaua, a csereként beállt Vlad Achim pedig egy fejessel kiegyenlített. A folytatásban mindkét csapat megszerezhette volna a vezetést, ami végül Trigueros csodálatos emelésével a hazaiaknak sikerült a 88. percben. Ezt követően a Villarreal három ziccert is elpuskázott a kinyíló Steaua ellen, amely ezzel a vereséggel búcsúzott az európai kupáktól.

Meg kell említenünk az Anderlecht és a St. Etienne közti összecsapást is, több okból kifolyólag is. Egyrészt, mert a találkozót a nagykárolyi Kovács István vezette. Másrészt pedig, mert nem ő volt az egyedüli romániai főszereplő, a hazaiak góljait ugyanis Alexandru Chipciu és Niculae Stanciu szerezték. Más kérdés, hogy mindez kevés volt a győzelemhez, a franciák ugyanis Alexander Söderlund duplájával egyenlítettek, Kevin Monet-Paquet révén pedig a győzelmet is megszerezték - na meg a csoportelsőséget a szintén továbbjutó Anderlechttel szemben.

Korhut Mihály és Ovidiu Hoban csapata, az izraeli Hapoel Beer-Sheva 1-1-et játszott az angol Southampton otthonában, így továbbjutott, mivel a két csapat ugyanannyi pontot szerzett, de az egymás elleni eredmények feléjük billentették a mérleg nyelvét. Izraelben 0-0-ra végeztek a csapatok, így végül az idegenben szerzett gól döntött a magyar balhátvédet a hajrában lecserélő Hapoel javára.

Továbbjutott a Manchester United is, amely 2-0-ra győzött az ukrán Zorja Luhanszk vendégeként. A találkozó első gólját az örmény Henrih Mhitarjan, a másodikat pedig Zlatan Ibrahimovic szerezte, a mérkőzés játékvezetője Bognár Tamás volt. Az angol csapat az A csoport második helyén lépett tovább, az élen a török Fenerbahce végzett, amely 1-0-ra nyert a holland Feyenoord otthonában.

A holland együttesek közül az AZ Alkmaar ott lesz a 32 között, ugyanis a D csoportban 3-2-es sikerével megfosztotta százszázalékos mérlegétől az orosz Zenitet, így második helyen zárt.

Szántó Tamás a Rapid Wien cseresorából nézte végig, ahogyan a bécsiek odahaza 1-1-es döntetlent játszottak az Athletic Bilbaóval. Az már korábban biztos volt, hogy a Rapid nem jut tovább az F csoportból.

A H csoportból a százszázalékos teljesítménnyel záró ukrán Sahtar Donyeck mellett a belga KAA Gent lépett tovább, ugyanis Kalifa Coulibaly 94. percben szerzett góljával győzött a török Konyaspor vendégeként.

Az F csoportban elmaradt az olasz Sassuolo és a belga KRC Genk mérkőzése. A játékvezető előbb elhalasztotta a kezdést a Stadio Citta del Tricolorét ellepő sűrű köd miatt, majd 45 perc elteltével úgy döntött, hogy a mérkőzést csütörtök helyett pénteken játsszák le Reggio Emiliában, a két csapat korai, 12.30-as kezdést kért. A találkozónak egyébként már nincs tétje, ugyanis a Genk és a spanyol Athletic Bilbao már korábban bebiztosította továbbjutását.

Tavasszal tehát a Fenerbahce, az APOEL, a Saint-Étienne, a Zenit, a Roma, az Ajax, a Sahtar Doneck, a Schalke, az Athletic Bilbao/Genk, a Fiorentina, a Sparta Praha, az Osmanlispor, a Köbenhavn, a Lyon, a Tottenham, a Besiktas, a Manchester United, az Olympiakosz, az Anderlecht, az AZ, az Astra Giurgiu, a Celta Vigo, a Gent, az FK Krasznodar, a PAOK, a Hapoel Beer-Seva, a Villarreal, a Mönchengladbach, a Rosztov, a Legia Warszawa és Ludogorec folytatja az Európa Ligában. A párosítások sorsolása hétfőn lesz, az első meccseket február 16-án játsszák majd.

Európa Liga, csoportkör, 6. (utolsó) forduló:

A csoport:
FK Zorja Luhanszk (ukrán)-Manchester United (angol) 0-2 (0-0)
Feyenoord (holland)-Fenerbahce (török) 0-1 (0-1)

A csoport végeredménye: 1. Fenerbahce 13 pont, 2. Manchester United 12, 3. Feyenoord 7, 4. FK Zorja Luhansk 2

B csoport:
Young Boys (svájci)-Asztana (kazah) 3-0 (0-0)
APOEL (ciprusi)-Olimpiakosz (görög) 2-0 (1-0)

A csoport végeredménye: 1. APOEL 12 pont, 2. Olimpiakosz 8, 3. Young Boys 8, 4. Asztana 5

C csoport:
FSV Mainz 05 (német)-Gabala (azeri) 2-0 (2-0)
RSC Anderlecht (belga)-St. Étienne (francia) 2-3 (2-0)

A csoport végeredménye: 1. St. Étienne 12 pont, 2. RSC Anderlecht 11, 3. FSV Mainz 05 9, 4. Gabala 0

D csoport:
AZ Alkmaar (holland)-Zenit (orosz) 3-2 (2-0)
Makkabi Tel-Aviv (izraeli)-Dundalk (ír) 2-1 (2-1)

A csoport végeredménye: 1. Zenit 15 pont, 2. AZ Alkmaar 8, 3. Makkabi Tel-Aviv 7, 4. Dundalk 4

E csoport:
Astra (román)-AS Roma (olasz) 0-0
Viktoria Plzen (cseh)-Austria Wien (osztrák) 3-2 (1-2)

A csoport végeredménye: 1. AS Roma 12 pont, 2. Astra 8, 3. Viktoria Plzen 6, 4. Austria Wien 5

F csoport:
Rapid Wien (osztrák)-Athletic Bilbao (spanyol) 1-1 (0-0)
A Sassuolo (olasz)-KRC Genk (belga) mérkőzést a nagy köd miatt péntek 12.30-ra halasztották.

A csoport állása: 1. (és továbbjutott) Athletic Bilbao 10 pont/6 mérkőzés, 2. (és továbbjutott) KRC Genk 9/5, 3. Rapid Wien 6/6, 4. Sassuolo 5/5

H csoport:
Braga (portugál)-Sahtar Donyeck (ukrán) 2-4 (1-2)
Konyaspor (török)-KAA Gent (belga) 0-1 (0-0)

A csoport végeredménye: 1. Sahtar Donyeck 18 pont, 2. Gent 8, 3. Braga 6, 4. Konyaspor 1

J csoport:
PAOK (görög)-Liberec (cseh) 2-0 (1-0)
Qarabag (azeri)-Fiorentina (olasz) 1-2 (0-0)

A csoport végeredménye: 1. Fiorentina 13 pont, 2. PAOK 10, 3. Qarabag 7, 4. Slovan Liberec 4

L csoport:
Villarreal (spanyol)-Steaua Bucuresti (román) 2-1 (1-0)
Osmanlispor (török)-FC Zürich (svájci) 2-0 (0-0)

A csoport végeredménye: 1. Osmanlispor 10 pont, 2. Villarreal 9, 3. FC Zürich 6, 4. Steaua Bucuresti 6

G csoport:
Panathinaikosz (görög)-Celta Vigo (spanyol) 0-2 (0-1)
Standard Liége (belga)-Ajax (holland) 1-1 (0-1)

A csoport végeredménye: 1. Ajax 14 pont, 2. Celta Vigo 9, 3. Standard Liége 7, 4. Panathinaikosz 1

I csoport:
OGC Nice (francia)-Krasznodar (orosz) 2-1 (0-0)
Red Bull Salzburg (osztrák)-Schalke 04 (német) 2-0 (1-0)

A csoport végeredménye: 1. Schalke 04 15 pont, 2. Krasznodar 7, 3. Red Bull Salzburg 7, 4. OGC Nice 6

K csoport:
Southampton (angol) - Hapoel Beer-Sheva (izraeli) 1-1 (0-0)
Internazionale (olasz)-Sparta Praha (cseh) 2-1 (1-0)

A csoport végeredménye: 1. Sparta Praha 12 pont, 2. Hapoel Beer-Sheva 8, 3. Southampton 8 (5-3), 4. Internazionale 6

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: