2019-06-16 04:43:29• hírek • hirado.hu

A Star Trek logójához hasonló alakzatokat fedeztek fel a Marson

Fotó: twitter.com/NASAJPL
Fotó: twitter.com/NASAJPL

A NASA óriási, sarló alakú képződményeket fedezett fel a Mars felszínén, amelyek leginkább a Star Trek sci-fi sorozat logójára hasonlítanak.

Az ügynökség hangsúlyozza, hogy az alakzat nem mesterségesen lett a felszínbe vájva, és a hasonlóság csak a véletlen műve – olvasható a brit The Independent napilapban. A természeti jelenség, melyből több kisebb-nagyobb is látható a felvételen, azt mutatja meg, hogyan fejlődött a bolygó hosszú története során. A Hellas Planitia síkságon található alakzatokat a Mars déli féltekéjén a dűnék, a láva és a szél alakították ki.
 

Korábban a Marson hatalmas dűnék keletkeztek, a kitöréseknél pedig láva árasztotta el a körülöttük levő területet, amely azonban a dűnék tetejét nem érte el. Amikor a láva megszilárdult, a dűnék egyfajta szigetként magasodtak ki. A szél a homokdűnéket ostromolva folyamatosan továbbmozgatta őket, ezáltal hézagok keletkeztek a lávában, amelyeket korábban a dűnék töltöttek ki. Bár a homok mára már eltűnt, a mélyedések ott maradtak.


A képet a NASA HiRISE kamerája készítette, amely a Mars Felderítő Orbiter űrszondán található, és a feladata, hogy a bolygó felszínéről készítsen felvételeket.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: