2012-03-30 00:15:55• hírek • Kocsis Zoltán

Robog a Bilbao, Gelsenkirchenben is nyert

Amikor az UEFA székházában kisorsolták az Európa-liga negyeddöntőinek párosításait, talán kevesen gondolták, hogy a Schalke - Athletic Bilbao párosa lesz az, amely már az első meccsen eldől. És főleg nem úgy, hogy a baszkok idegenben tönkreverik a németeket. A másik spanyol-német párharcot is az ibériaiak nyerték, az Atletico Madrid egy kései góllal győzte le a Hannovert. A harmadik spanyol gárda, a Valencia viszont kikapott Alkmaarban, a Sporting pedig nyert ugyan a Metaliszt ellen, de megnehezítette saját maga számára a harkivi kirándulást.

Klaas-Ian Huntelaar helyzete után Fernando Llorente már a 20. percben megszerezte a vezetést az Athletic Bilbao számára a Schalke otthonában - kellett ehhez Timo Hildebrand kapus hibája is. A hazaiakat ez nem zavarta meg, Raul alig két perccel később kiegyenlített. Sőt, az 59. percben egy 18 méteres kapáslövéssel már a németeket juttatta előnyhöz. Időközben Hildebrandot le kellett cserélni, ezzel folytatva a Schalke elképesztő idei pechszériáját, hisz Ralf Fahrmann és Lars Unnerstall után ő már a harmadik kapus, akit a csapat elveszít sérülés miatt. Helyére a tétmeccsen utoljára 2009 márciusában védő Mathias Schober állt be - a 73. percben nem is ért oda a rövid sarokra egy szöglet után, így Llorente fejjel kiegyenlített. A 82. percben Sasueta lövését is csak Oscar de Marcos elé tudta ütni és máris vezettek a baszkok. A Schalkének pedig szerencséje sem volt: Huntelaar bődületes kapufája után Iker Muniain a negyedik bilbaói gólt is belőtte, gyakorlatilag eldöntve a továbbjutás kérdését is.

Raul egyenlítő gólja  fotó: schalke04.de

Remekül kezdett a másik spanyol gárda, az Atletico Madrid is, hisz 9. perc után máris vezetett: egy szabadrúgásra Ron-Robert Zieler rosszul mozdult ki kapujából, Radamel Falcao pedig az üres kapuba fejelt. A bekapott gól megrogyasztotta a németeket, az első félidőben szinte csak a hazaiaknak voltak helyzeteik, ám ezzel nem tudtak élni. Sőt, a 38. percben Mame Diouf a vendégek első lehetőségéből kiegyenlített. A szünet után ismét a spanyolok kezdtek aktívabban, ám a Hannover szervezettségével kompenzálni tudta az Atletico technikai fölényét. Ráadásul Diouf majdnem ismét betalált, de Thibaut Courtois nagyot védett. Az utolsó húsz percre ismét felpörgött a meccs, a 89. percben pedig Eduardo Salvio egy pazar csavarással ismét előnyhöz juttatta az Atleticót. Ez az előny pedig nagyobb is lehetett volna, ám a ráadásban Zieler bravúrral védett Diego pazar ollója után.

A harmadik spanyol csapat, a Valencia, szinte végigtámadta a meccset Alkmaarban, ám ez még a döntetlenhez sem volt elég. Roberto Soldado, Sofiane Feghouli és Tino Costa lehetőségei után Brett Holman az, aki egy szöglet utáni kapáslövéssel előnyt szerzett a hollandoknak. A szünet után Mehmet Topal egy szép fejes góllal egyenlített, Soldado helyzetei és Esteban Alvarado bravúrjai után viszont Maarten Martens az Alkmaar győztes gólját is megszerezte.

Holman szerezte meg az Alkmaar első gólját fotó: az-alkmaar.nl

Lisszabonban nem sok minden történt az első félidőben, a Sporting és a Metaliszt sem tudott komolyabb gólhelyzetet összehozni. Nem úgy a szünet után, amikor is hat perc után Diego Capel centerezett nagyszerűen, a középen berobbanó Marat Izmajlov pedig megszerezte a vezetést a portugáloknak. Szűk negyed órával később Emiliano Insua egy bombaerős szabadrúgással megduplázta csapata előnyét. Úgy tűnt ekkor, a zöld-fehérek simán nyernek. Ám akárcsak az előző fordulóban a Manchester City otthonában, a meccs végére kicsit visszaestek. Az ukránok viszont remek hajrájuknak köszönhetik, hogy eljutottak idáig és ezúttal is rákapcsoltak az utolsó húsz percben, aminek gyümölcse Cleiton Xavier büntetőgólja lett.

Európa-liga negyeddöntők, első meccs:
AZ Alkmaar
- Valencia 2-1
gólok: Holman (45.), Martens (79.) illetve Topal (51.)

Schalke - Athletic Bilbao 2-4
gólok: Raul (22., 59.) illetve Llorente (20., 72.), de Marcos (81.), Muniain (90.)
a hazaiaknál Ciprian Marica végig a kispadon ült

Sporting Lisszabon - Metaliszt Harkiv 2-1
gólok: Izmailov (51.), Insua (64.) illetve Xavier (90.)

Atletico Madrid - Hannover 2-1
gólok: Falcao (9.), Salvio (89.) illetve Diouf (38.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: