2011-05-24 11:31:51• hírek • Szatmár.ro

A Sorompók nélkül fesztivál szerdai programja

A nemzetközi multikulturális színházi fesztivál május 24-i előadásai.

SZERDA, MÁJUS 25.
Északi Színház - Stúdióterem, 18.00 óra
Dupblat Társulat, Marosvásárhely - Székely Csaba: Bányavirág, rendező: Alexandra Felseghi
BÁNYAVIRÁG

A Dupblat Társulat, amelyet a kétnyelvűség határoz meg (a csapatot román és magyar nemzetiségűek alkotják), épp erre, a romániai színházakban még kiaknázatlan, területre épít. A projekt a két nemzetiség és ezáltal a két egymástól teljesen különböző színházi iskola közötti együttműködést próbálja ki.
A Bányavirág a marosvásárhelyi TEATRU 74 Multimédia Centrum Egyesület által szervezett, „Színházi gyakorlat a központi és az észak-nyugati térségben" nevű európai projekt keretén belül jött létre.
A történet helyszíne egy erdélyi bányászfalu, amely egy jellegzetes furcsasággal,
látszólag megmagyarázhatatlan, sorozatos öngyilkosságokkal vonja magára a televízió figyelmét. Az előadás megrázóan elemzi a kis falusi közösségek működési mechanizmusait, és gyökerestől elpusztít minden lehetséges idillikus képet a csendes falusi életről.


Bányavirág
Bányavirág



Északi Színház - Nagyterem, 19.00 óra
Odeon Színház, Bukarest - Constantin Cheianu: In container, rendező: Cristian Ban
IN CONTAINER

A migráció jelenségéről a sajtóból és a televízióból szerzünk tudomást, ezek azonban, paradox módon, nem tesznek egyebet, minthogy egyfajta virtuális térbe helyezzék azt. Az a benyomásod, hogy minden „valahol" „másvalakivel" történik, nem „itt" és nem „velünk". Továbbá a „módszerek", amelyek segítségével az embereink illegálisan eljutnak a nyugati országokba, annyira valószínűtlennek tűnnek, hogy az újságírókat szenzációhajhászással kezded gyanusítani.
Ez az első „dokumentarista" szöveg, amit írtam; a darabban elmesélt tények mindegyike valós eseményeken alapul, a szereplőknek pedig léteznek prototípusaik a valós életben. Nem kellett egyebet tennem, minthogy a különböző emberek (egyesek közülük soha nem találkoztak a valóságban) történeteiből egy összefüggő témakört faragjak.
Constantin Cheianu


In Container
In Container


Tűzoltó-torony, 21.30 óra
Trio Ad Libitum, Szatmárnémeti - Májusi szerenád - Dan Răceu, Kovács Pistuka Emőke, Pocsveiler István kamarakoncertje

Az Ad libitum trió vonós hangszereinek megszólaltatói: Danil Răceu - I. hegedű, Kovács-Pistuka Emőke - II. hegedű valamint Pocsveiler Ştefan - brácsa; ők mindannyian a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia Szimfonikus Zenekarának tagjai.
Danil Răceu -  a zenei tudományok doktora, illetve a szatmári szimfonikus zenekar koncertmestere
Kovács-Pistuka Emőke - hangszeres előadó a zenekar I. hegedű-szekciójában, közreműködő hegedű-  és kamarazene tanár az Aurel Popp Zeneiskolában
Pocsveiler István - a zenekar II. hegedű-szekciójának szólamvezetője, illetve az Aurel Pop Zeneiskola közreműködő tanára

A hangverseny programján Kodály Zoltán Szerenád op. 12 - je és  A. Dvořak Trio op. 74- je  szerepel.

A Szerenád 2 hegedűre és brácsára op. 12 1919-1920 között volt komponálva és három részből áll.
Az I. tétel, Allegramente - Sostenuto ma non troppo, táncos hangulatot sugároz, amely a számos tempóváltásnak köszönhető. A II. tétel, Lento ma non troppo, a brácsa szólójával kezdődik, amelyet a másodhegedű tremolo játéka kísér, illetve amelyre az elsőhegedű oly módon válaszol, hogy az madárcsicsergés érzetét váltja ki a hallgatóból. A III. tételben, Vivo, ismét táncos ritmusok kerülnek előtérbe, amelyek jellege egy rusztikus hangulatot kelt.
Trio két hegedűre és brácsára op. 74 az 1887- es évek elején készült és négy részből áll: I. rész - Allegro Non Troppo, II. rész - Larghetto, III. - Scherzo és a IV. - Téma variációkkal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: