2012-05-21 20:09:31• hírek • Szatmár.ro

A Sorompók nélkül fesztivál ötödik napjának programja

Három színházi előadást nézhet meg kedden a fesztivál közönsége.

Északi Színház – Ács Alajos Stúdió, 18:00 óra
AşA (Itt és Most) Színház - Roxana Pântice: Intim

Az előadás a Színházi gyakorlat a közép- és észak-nyugati régióban elnevezésű európai uniós program keretében valósult meg a 74 Színház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem együttműködésében. A produkció második díjat nyert az említett program keretében szervezett fesztiválon.

Intim...
... annyit tesz: életteli emberek, olyanok, akik nehezen lélegeznek, hazudnak, mosolyognak, vagy éppen ellenkezőleg, akik nézelődnek, kérdeznek, válaszolnak, epekednek. Emberek, akik szeretnek, mégpedig leginkább önmagukat.
...jelenünkben is megtapasztalható életek sora. Az egymást követő történetekben nem feltétlenül találunk ok-okozati viszonyt, olyan világot teremtenek, amelyben az egyéni érdek és az aktuális helyzet szabja meg a cselekmény alakulását.
...emberi élethelyzetek, amelyekre alanyaik különböző módon reagálnak, megkérdőjelezhető erkölcsösségről tanúskodó helyzetek. Mert senkinek sincsen csupán két arca, senki sem egyszerűen erkölcsös vagy erkölcstelen. Tulajdonképpen mit is jelent az erkölcsösség vagy az erkölcstelenség, ha szerelemről van szó, akkor, ha nem akarsz veszíteni ebben a játékban.

Északi Színház - Nagyterem, 19:00 óra
Csíki Játékszín - Csíkszereda Önkormányzati Színháza
- Martin McDonnagh: Vaknyugat

Mitől és hogyan mérgesedhet el két testvér viszonya az idősödés küszöbén? Nem tudjuk a választ, noha láttunk már ilyet. Mit tegyen a kisváros papja, aki már őszintén szenved a testvérek torzsalkodása miatt? Nem tudjuk a választ, pedig hallottunk már ilyet. McDonagh groteszk tragikomédiája egyszerre képes megnevettetni és elrémíteni.

A produkciót csak 16 éven felüli nézőinknek ajánlják.

Szabadtéri színpad, Tűzoltótorony, 21:30
Háromszék Táncegyüttes, Sepsiszentgyörgy
- Száz évig - Fodor Sándor „Netti" emlékére

Amikor meghallgattam a Heveder zenekar lemezét (Eresszed, hogy menjen), a „Hitlerista" pár egyből megtetszett. Volt benne hitelesség, lendület és benne volt Kalotaszeg is. És amikor a Háromszék Táncegyüttes felkért egy új előadás megalkotására, amelyikben a Heveder zenekaré a kiemelt szerep, akkor már természetesen esett Kalotaszegre a választásom. A Heveder jelenleg Erdély legjobb zenekara, muzsikájukat őszinteség és stílushűség jellemzi, és az elmúlt évek alatt érett előadókká is „öregedtek". Így, Molnár Szabolcs és Fazakas Levente hegedűjátékát csak össze kell kötni az elmúlt száz év kalotaszegi híres, nagy prímásegyéniségeivel. Ebben a munkában alkotótársul Csongor öcsémet választottam, akinek egyik kutatási területe épp Kalotaszeg, és a kalotaszegi cigányzenész dinasztiák. [...] Az elmúlt száz évet úgy „temetjük", hogy legalább még - Fodor Netti Sándor felejthetetlen prímás szavaival élve - „száz évig" éljen (Könczei Árpád)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: