2012-05-24 14:18:56• hírek • Szatmár.ro

A Sorompók nélkül fesztivál nyolcadik napjának programja

A Nemzetközi Multikulturális Színházi fesztivál pénteki programja.

Északi Színház - Ács Alajos Stúdió, 17:00 óra
Szatmárnémeti Északi Színház - Oly nagy zűrzavar volt az égben Brigitte Schwaiger nyomán (a Führer, parancsára! című mű alapján)

Egy ártatlan gyermek gyónása annak az igaz története, hogy a boldogság nem csak vidám hangokra táncol. Ma este egy egyszerű nő meséli el önöknek életét. A második világháborúba önkéntelenül csöppent bele, és nem döntheti el, hogy pozitív vagy negatív szereplő kíván-e lenni. Egyéni sorsa világsorssá válik, személyes emlékei egy korszak emlékei lesznek. Az előadás a megértésre szólít fel, annak a megértésére, hogy nem létezik kollektív bűnösség vagy kollektív ártatlanság. Sokkal könnyebb elfogadni, hogy a világnak kell teljességében megváltoznia, mintsem feldolgozni, hogy a változásnak bennünk kell bekövetkeznie.

Gyávák vagyunk elkötelezni magunkat a saját tetteink ellen, félünk elvetni őket - ezért az erőhöz nyúluk.
A lelkifurdalás becstelen.

Északi Színház - Nagyterem, 18:00 óra
Ion D. Sîrbu Drámai Színház, Petrozsény - I. L. Caragiale: Farsang

A Farsang kulturális termékként, egységében szemlélve nem borzolja fel az ember idegeit, és nem is kerget misztikus extázisba, de megvan benne a színházcsinálás vágya. Bájjal teli, és a színészek játékában is felfedezhető a készség az újra; nem a jól kitaposott utat járják a szerepük keresésekor... Sorin Militaru mindenesetre kiszámítható úton halad, de ez cseppet sem károsítja a nézői élményt. Az első jelenetben egész lényéből táplálkozó, egészséges humorral szolgál, és ezzel a megoldással visszatér ahhoz a látványrecepthez, amely egyedivé teszi az egész építményt. Érdekes megoldásai közül az egyik legérzékletesebb az, ahogyan a farsang elemi ösztönlények összejövetelévé alakul át. A maszkok alátámasztják a szereplők jellemét, teszik mindezt egy idegen légkörben - a színpad mélyének félhomályában -, disznócsordák és ismeretlen szereplők között. Ez a közeg a mi realitásunk jelképe, a kegyetlen társadalmi gépezeté, az arctalanságé, amely esetenként elvész az ismétlődő, kínzó kényszermozgásban, az alkoholmámorban, az erotikában vagy az erőszakban. (Paul Boca, ArtActMagazin)

A petrozsényi társulat vendégjátéka

Északi Színház - Nagyterem 21:30
Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, Marosvásárhely - Alina Nelega: Hess

Az előadóművész maximális kifejezőkészséggel és tehetséggel tudja közvetíteni a drámai beszédmódot. Színpadi megjelenése hatásos, a szöveg szándékelemeit folyamatos áramlásba kapcsolja, ezáltal rajzolva meg a szereplő szellemi portréját. Az előadásban jelen van ugyan „biológiai" önmaga, de nem hagyja figyelmen kívül az írás folyamatosan váltakozó stílusjegyeit sem, ugyanis ezeknek kiemelten fontos szerep jut Alina Nelega szövegében. (Ion Cazaban, Teatrul azi)


Jelenet az előadásból

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: