2012-05-22 14:23:22• hírek • Szatmár.ro

A Sorompók nélkül fesztivál hatodik napjának programja

Két színházi előadást és egy koncertet nézhet meg szerdán a fesztivál közönsége.

Északi Színház – Ács Alajos Stúdió, 18:00 óra
Resicabányai Nyugati Színház - A sötétség fénye, Matei Visniec nyomán

...A fényfoszlány és a sötétség szimbólumainak keveredéséből (mi lehetne felfoghatatlanabb egy vak számára a fényfoszlánynál?), egy csupán feltételezett Másikkal való párbeszédből, - legyen szó alteregóról, az irányíthatatlan lényről, az Istenről, vagy akár a meglévő, vagy épp hiányzó, olykor bizonyos, de sokszor bizonytalan reményről - egyetlen színész és néhány kellék segítségével egy teljes kérdésrendszer születhet. Az eredmény a homály felsőfoka.

Fényfoszlány vakvezető kutya a gyűlölet és a ragaszkodás kettős kapcsolatában él gazdájával, akit egy apokaliptikus tenger felé kísér. Ebből számtalan hozzá hasonló teremtmény bukkan fel, a végzet kutya-angyalai, és már nem létező gazdáikat keresik. Az út elkerülhetetlen, a szereplő leveszi szemüvegét, meglátja a fényt, valamilyen rejtélyes lénnyel beszél és elsüllyed a ködben. Helyét átveszi egy vak gyerek, akinek új fényfoszlány-kutyája van, ugyanazokkal a jellemvonásokkal, tisztséggel és hivatással. Mindez addig tart, amíg az ő arcát is meg nem világítja a fény. (Cristina Rusiecki, Cultura 16/2010.)

Északi Színház – Nagyterem, 19:30
Szegedi Nemzeti Színház - Henrik Ibsen: Hedda Gabler

Az irodalomkritika Hedda Gablert a „női Hamletként" tartja számon. Ibsen szerint „Hedda számára az élet komédia, melynek nem éri meg kivárni a végét". A gyönyörű, erélyes, büszke Hedda a biztonságos életért, a nyugodt, fényűző életmód kedvéért hozzámegy az átlagos, megbízható, de legkevésbé sem briliáns professzorjelölthöz, Jörgenhez.

Megfeneklett kapcsolatukba hirtelen betoppan egy harmadik, a múltból felbukkanó idegen, Ejlert, aki tükröt tart elébük, megidézi egykori, titkokkal terhes közös múltjukat, és kibogozza viszonyukat. Az asszony rajong a nagy, végletes gesztusokért, céljai és indítékai sajátos logikát követnek. Semmilyen eszköztől nem riad vissza annak érdekében, hogy irányítása alá vonja a körülötte élő férfiak életét. Ejlert szakmájában és magánéletében is riválisa lesz Jörgennek...

Hedda Gabler - jelenet az előadásból

Szabadtéri színpad, Tűzoltótorony, 21:30
Mike Godoroja & Blue Spirit:
Gyökerek - Koncert

A Gyökerek projekt vissza szeretne térni annak a műfajnak a gyökereihez, amely valódi forradalmat robbantott ki a XX. század zenei világában. Számtalan későbbi műfajra volt komoly hatással, hiszen elemei többek között a jazzben, a rock'n' rollban, a funkban, a gospelben és a hard rockban fedezhetőek fel.

A blues nagy legendái újraélednek, sokkal aktuálisabbá és kifejezőbbé válnak, sokkal nagyobb érzelmi töltetet kapnak, mint valaha. Muddy Waters, Willie Dixon, Robert Johnson, Howlin Wolf, Sonny Boy Williamson és sokan mások nem mindennapi hangszerek segítségével elevenednek meg a színpadon, hiszen zenei világukat buzuki, mandolin, cimbalom, slide gitár, kazoo, banjo és elektromos gitár segítségével fogalmazzák újra a fellépők.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: