2013-05-29 14:49:49• hírek • Szatmár.ro

A Sorompók Nélkül Fesztivál csütörtöki programja

Három előadás szerepel a nemzetközi multikulturális fesztivál csütörtöki programjában.

Szakszervezetek Művelődési háza, 17.00 óra – színpadi nézőtér

Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem
KÉT LENGYEL DARAB (Doua piese poloneze)
Rendezte: Bocsárdi László
Az előadás román felirattal látható

Mindkét szerző a kortárs lengyel drámairodalom harmincas korosztályának meghatározó alakja. Nemzedékük - mely mellékfoglalkozásként űzi a drámaírást -, napjaink erőszakos, nihilista és kilátástalan világképét állítja tükörként a közönség elé, és megdöbbentő elszántsággal próbál lázadási kísérletein keresztül felnőtté válni. Egy elkerített világ - egy homokozó, vagy akár egy önmagam köré épített élet - szűkös korlátainak szétfeszítése, igaz kapcsolatok kialakítása és megőrzése, a sorssal való irreális megmérkőzés a modern ember mindannyiunk számára ismert hétköznapjait jelentik.

Találkozást, keserűséget, önfeledt felelőtlenséget és tehetetlen dühöt, elválást, reményt, kétségbeesést, boldogságot, társadalmi és a saját lényemben zajló változást. Ebben, az élet szilánkjaiból összeálló képben - egy másodpercre lefékezve mindennapjaim sodrását - végül rá tudok-e ismerni saját magamra? Vagy egy számomra teljesen idegen arc mered vissza rám?

Északi Színház – Nagyterem, 19.30 óra

Ifjúsági Színház, Karácsonkő (Piatra Neamt)
Roland Schimmelpfennig: AZ ARANY SÁRKÁNY (DRAGONUL DE AUR)
Rendezte: Cristian Ban

Emlékeznek még a tücsök és a hangya meséjére? Roland Schimmelpfennig darabjában szertefoszlik a jól ismert történet édes-bús üzenete, ugyanis nem ítélkezhetünk a fájdalom és a megaláztatás felett. Ami azonban erősen jelen van, az a mély megvetés, amelynek kiváltó oka nem más, mint az együttérzés hanyagolása és a visszaélés előtérbe helyezése.

A keleti kultúrákban a sárkány az élet ütemességét jelképezi. Az aranysárkány étterem nyomasztó konyháján a kétségbeesés és az erőszak felborítja a világ megszokott rendjét. Vajon mi kötheti össze a két - minden emberi joguktól megfosztott - illegális bevándorlót, a párt, amely végtelen harcot vív, úgy az árulással szemben, mint a szerelem palástja alá rejtett, vad szexualitásukkal szemben? A játéktér kaotikus váltakozásának észvesztőjében összeolvadnak a határvonalak nemek, korok, fajok között. Ezeket váltásokat Cristian Ban hihetetlen gyors tempóban vezényli.

Az arany sárkány

Északi Színház – Nagyterem, 21.00 óra

ROCKER (2012)
Rendezte: Marian Crișan

Viktor, egy 45 éves rocker, fia, Florin iránti szeretete átlép minden társadalmi és erkölcsi határt.

Az apa élete a hétköznapi tevékenységei és a fiáról való gondoskodás körül forog. Elkeseredettségében odáig süllyed, hogy lopásra adja a fejét, és elvisel minden megaláztatást annak érdekében, hogy pénzt szerezzen fia drogelosztói számára. Ez a nem mindennapi történet valósághű képet tár elénk a gyermekükért mindenre elszánt szülők kétségbeeséséről. Apa és fiú szoros kötődését nem csupán vérkapcsolatuk táplálja, hanem egy számukra ennél még erősebb kapocs, amely nem más, mint a zene, a rock zene.

Rocker - jelenet az előadásból

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: