2015-05-27 13:13:38• hírek • MTI

A Sevilla rekordra, a Dnyipro az első sikerére hajt

A helyszín
A helyszín

A Sevilla története során második alkalommal védheti meg címét a második számú európai kupasorozatban, míg a Dnyipro első nemzetközi sikerét arathatja a labdarúgó Európa Liga szerdai fináléjában, amelyet a varsói Nemzeti Stadionban rendeznek.

A spanyol együttes rekorderré válhat, négyszer ugyanis még egyetlen csapatnak sem sikerült diadalmaskodnia a jogelőd UEFA Kupában és az EL-ben. A Sevillán kívül az Internazionale, a Juventus és az FC Liverpool győzött három alkalommal.

A két csapat korábban még nem találkozott egymással, a Dnyipro csak egyszer futballozott spanyol rivális ellen: az UEFA Kupa 2004/05 csoportkörében 2-1-re kikapott a Real Zaragozától. A Sevilla négy alkalommal csapott össze ukrán ellenféllel, háromszor nyert, egyszer döntetlent játszott.

Spanyol-ukrán döntőt nemzetközi kupasorozatban mindössze egyszer, 1986-ban rendeztek, akkor a Dinamo Kijev 3-0-ra győzött az Atlético Madrid ellen a Kupagyőztesek Európa Kupájának (KEK) fináléjában.

A Sevilla az UEFA Kupában és az EL-ben valahányszor döntőbe jutott, mindig győzött: 2006-ban a Middlesbrough-t, 2007-ben az Espanyolt, tavaly pedig a Benficát verte.

A spanyol csapat a legutóbbi kilenc európai kupameccsén veretlen, a Dnyipro négy mérkőzés óta nem talált legyőzőre. Ebben az idényben a Sevilla mérlege az EL-ben 10 győzelem, három döntetlen és egy vereség, az ukrán együttes hat siker és négy döntetlen mellett négyszer kapott ki. A csoportkör kezdete óta a Sevilla 12 gólt kapott, a Dnyipro csak tizet.

A dnyepropetrovszkiak a szervezett védekezésükben bízhatnak, az EL idei kiírásában ők követték el a legtöbb szabálytalanságot (247), s ők is szenvedték el a legtöbbet (230). A Dnyipro játékosai eddig 51 sárga lapot gyűjtöttek be, ezzel magasan vezetik a vonatkozó statisztikát, a sevillaiak ezzel szemben csupán 31-szer részesültek ilyen figyelmeztetésben.

A tizenegyes-párbajokat tekintve a spanyol csapat nemcsak tapasztaltabb, hanem sikeresebb is: története során öt európai kupameccsen kellett büntetőket rúgnia, ebből négyszer győzött, míg a Dnyipro csupán egyszer vívott ilyen párharcot, s azt el is bukta.

A párharc érdekessége román szempontból, hogy Alexandru Vlad lehet a hetedik román játékos, aki pályára léphet valamely európai kupa döntőjében. Erre azonban kevés az esély, tekintve, hogy idei szezonban mindössze 9 bajnokin és két EL-meccsen kapott lehetőséget a Dnyipróban.

A dicsőség mellett a találkozónak óriási anyagi tétje is van, mivel a győztes most először automatikusan a Bajnokok Ligája főtábláján szerepel majd a 2015/16-os idényben. A BL következő szezonjában - egy komoly növekedést követően - a főtáblás csapatok egyenként 12 millió eurót kapnak, míg az EL-ben résztvevők "csak" 2,4 millió euróval gazdagodnak.

A varsói finálét az angol Martin Atkinson vezeti majd, a mérkőzés 21.45 órakor kezdődik.Vald a

Dnyipro - Sevilla 21.45 DigiSport1.hu, Story4, DigiSport1.ro, DolceSport1
A várható kezdőcsapatok:
Dnyipro: Bojko - Fedeckij, Douglas, Cseberjacsko, Matos - Fedorcsuk, Kankava - Lucskevjics, Rotan, Konopljanka - Szeleznyov
Sevilla: Rico - Coke, Carrico, Kolodziejczak, Tremoulinas - Mbia, Krychowiak - Vidal, Banega, Vitolo - Bacca

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: