2019-06-14 09:43:32• hírek • közlemény

A Segítő Máriához mennek: Szlovéniába visz a Szatmári Római Katolikus Püspökség

Szlovéniába visz a Szatmári Római Katolikus Püspökség szeptember 3-a és 6-a között megvalósuló zarándokútja.

Szlovénia az Alpok lábánál, a Földközi-tenger közelében fekvő ország. Lakossága 60 %-a vallásosnak tartja magát, nagy többségében keresztények. Szlovéniában erős a Mária-tisztelet, Brezje-ben található az ország Mária-kegyhelye - ez is szerepel a Szatmári Római Katolikus Püspökség szeptember 3-a és 6-a között megszervezésre kerülő zarándokútja célpontjai között. A kegytemplomban, a Segítő Mária kép előtt imádkoznak és Szentmisén vesznek majd részt az utazók. A kegyhely hivatalos honlapja arról ír, sok zarándok szokatlan eseményekről tudósít, amelyek a Máriához intézett, vagy Brezjében elmondott kérő imák során történtek. Az első csodás gyógyulás ötven évvel az Isten-útjának kiépítése után történt, mindazonáltal pedig naponta történik Brezjében csodás megtérés a szentgyónások során, amikor ezrek keresik a szív békéjét, amit Istentől meg is kapnak. A Bazilika előtti tér egy parkban folytatódik, ahol a Szent Család szobra és a Kereszt áll, kilátás nyílik a Júlia-Alpokra, valamint annak legmagasabb csúcsára, a Triglav-ra. A parkban időről időre kiállítások vannak. Ez a hely a teremtés szépségeivel mindenkor a pihenésre és a lelki feltöltődésre hív.


Brezje-t az út harmadik napján látogatják meg. Előtte, az első napon többek között a Dráva két partján elterülő kisváros, Ptuj reneszánsz várát tekintik meg, Ptujska Gora zarándoktemplomát, a híres Palástos Madonna domborművét, a második napon Predjana várát, az UNESCO által is számon tartott Skocjan barlangrendszert barangolják be, valamint Piran-t, az olaszos hangulatú tengerparti kisvárost. A Segítő Mária közbenjárását kérő látogatás után, a harmadik napon a Triglav Nemzeti Parkba, a Vogel-hegy csúcsára utaznak felvonóval, ahol megcsodálják a tóvidéket és a Júlia Alpok vonulatát, majd a Bledi-tó közepén levő szigetre hajóznak, a kegytemplomban mondanak imát. Szlovéniában persze Ljubljanát is illik megtekinteni - erre a negyedik napon kerül sor. Itt a Ljubljanica két partján sétálnak, a székesegyház, a városháza és a Hármas híd érintésével a mozgalmas piacig. Élményekkel telve búcsúznak és utaznak haza. Szatmárnémetibe a késő esti órákban érkeznek.


Aki részt szeretne venni a zarándokúton, a Szatmári Római Katolikus Püspökségen, az 1 Decembrie 1918 (Széchenyi) utca 2. szám alatt, Mekker Enikőnél jelentkezhet személyesen, illetve a 0261-714955, 0261-716451 és 0744-483444 számokat tárcsázva kérhet további információt. Az idei zarándokutak részletes leírása megtalálható a Püspökség szatmariegyhazmegye.ro oldalán a "Zarándoklatok"-link alatt. Ugyanott megtalálják a Balaton-felvidék kegyhelyeire hívó zarándokutat is, mely szeptember 18-a és 21-e között újra megrendezésre kerül - ide szintén vannak még szabad helyek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: