2012-08-06 15:36:54• hírek • Kocsis Zoltán

A Schengen megálljt parancsol a biciklizőknek

Egyelőre csak szép, nosztalgikus álom, hogy a Szamos bal partjának töltésén épülő kerékpárút ténylegesen összeköti Szatmárnémetit Fehérgyarmattal. Aki ezt az álmot gyakorlatba szeretné ültetni, Fehérgyarmat helyett könnyedén a börtönben köthet ki.

Románia területét a jelenlegi nemzetközi jogi helyzet keretein belül legálisan csakis határátkelőknél lehet elhagyni. Márpedig a töltésen ilyen egy sincs. Csak egy sorompó, amely a határvonalat jelképezi. Aki azt megkerüli, a másik oldalára téved, az illegális határátlépést követ el. Illegális hátárátlépés pedig három hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetést vonhat maga után.

Az Európai Unió támogatásával épülő útnak a pályázat szerint szeptember végéig kell elkészülnie. Ezt követően is hiú ábránd azonban, hogy az ember Szatmárpálfalván felpattan a kerékpárra és meg sem áll Fehérgyarmatig. Ehhez ugyanis Romániának vagy be kellene lépnie a schengeni övezetbe, vagy pedig a két országnak egy ideiglenes határátkelőt kellene létesítenie a töltésen.

„Amikor a pályázatot elkészítettük, komoly esély látszott arra, hogy mire elkészül, Románia is beléphet a schengeni övezetbe", nyilatkozta a Szatmár.ro megkeresésére Koncz Andrea, a projekt menedzsere. „Tudomásom szerint a két külügyminisztérium tárgyal az ügy megoldásáról, mivel a határvonal mentén több, határon átívelő program keretén belül épülő út hasonló problémával küszködik", tette hozzá.

Mindkét oldalon 20-20 méter hiányzik a sorompó jelentette határvonalig

A határ mindkét oldalán húsz méterre közelítette meg az aszfalt a határvonalat. Ehhez a húsz méterhez különleges engedély - a két minisztérium erről is tárgyalásban van.

Szatmárnémeti és Fehérgyarmat közösen pályázta és nyerte meg a „Szamos mentén vízen és két keréken" elnevezésű projektet. A Szamos bal partjának töltésén épülő út 40 kilométer hosszú - aminek az erdélyi oldala 18 kilométer -, az összköltségvetése pedig 2,311 millió euró.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: