2016-07-28 11:46:48• hírek • Szatmár.ro

A Saul fiával indul pénteken a filmvetítés Szatmárnémetiben

Az új főtéren, a gödörben vetítik majd mások mellett a Saul fia című Oscar-díjas magyar filmet.

A tavalyi debütálást követően visszatér Szatmárnémetibe, ezáltal egy újabb országos rendezvénynek teremtve hagyományt, a TIFF Karaván. A megszokott helyszínen, a Coposu sétányon tekinthetők meg három egymást követő estén a kiválasztott filmek 2016. július 29-31-én. A szervezők most is egy hatalmas vetítővásznat és háromszáz széket állítanak fel, de most is készülnek B-tervvel, hiszen rossz idő esetén sem maradhatnak a filmkedvelők kulturális betevő nélkül. A Szakszervezetek Művelődési Háza szolgál helyszínül például eső esetén. Természetesen mindkét esetben a filmek megtekintése ingyenes.

Péntek: Saul fia, Magyarország, filmdráma, színes, 107 perc

Az alkotás Nemes Jeles László filmdrámája. A film meghívást kapott a 2015-ös cannes-i fesztivál hivatalos válogatásába, ahol elnyerte a fesztivál nagydíját, a 73. Golden Globe-gála díjkiosztó rendezvényén első magyar alkotásként elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat, a 88. Oscar-gálán pedig elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat.

A film Saul Ausländer magyar zsidó rab másfél napját mutatja be, akit arra kényszerítenek, hogy vegyen részt a tömeges megsemmisítés áldozatainak elégetésében és hamvaik szétszórásában. Saul az egyik halott gyermekben saját fiát véli felismerni, ezért elhatározza, megkísérli a lehetetlent: megmenti a gyermek testét az elhamvasztástól, felveszi a kapcsolatot egy rabbival, akivel együtt a hagyományoknak megfelelően, titokban eltemetheti és érte egy kaddist mondathat el.

A vetítés előtt egy szatmári vonatkozású rövidfilmet is vetítenek a szervezők, amelynek főszereplője a szatmári Anca Similar színművésznő, a "J'ai tué ma mère" című alkotás képviselte Romániát a francia filmek nemzetközi fesztiválján is, a szatmári vetítésén részt vesz a rövidfilm rendezője is, Alexandru Mironescu.

Szombat: Kutyák, Románia, 2016, thriller, színes, 104 perc

A thrillerbe ötvözött dráma a vidéki Romániában játszódik, nem messze az ukrán határtól. Roman, egy városi fiatal egy dobrudzsai, elszigetelt faluba érkezik, hogy eladja a néhány hónapja elhunyt nagyapjától örökölt földjét. Mialatt az eladáshoz szükséges lépéseket készíti elő, fokozatosan szemtanúja lesz néhány bizarr eseménynek és az egész légkör a fenyegetettség érzetével telik meg. A film megnyerte a TIFF Filmfesztiválon ebben az évben a Transilvania Díjat, de a román rendező nyerte el a nemzetközi kritikusszövetség díját is az Un Certain Regard szekcióban Cannes-ban. A fő versenyprogram FIPRESCI-díjasa is román koprodukció.

Vasárnap: A Hullám, Norvégia, 2016, dráma, színes, 105 perc

A film címe eredetileg Bølgen, nemzetközi forgalmazásban viszont a The Wave (magyarul A hullám). Valahol Norvégiában a geológus Kristian Eikfjord felfedezi, hogy a kezdetben apróbbnak vélt földtani változások következtében tíz percen belül hatalmas szökőár fog kialakulni, amely mindent elpusztít majd, ami csak az útjába kerül. Eikfjordnak és családjának tehát azonnal el kell kezdenie menekülni, miközben a cunami elszabadul és már az enyhén szólva is hatásosra sikeredett trailerben is elsöprő erővel tarolja le a környezetet. A torontói és a szófiai filmfesztiválokon is díjazott novégiai film most Szatmárnémetiben is látható.

A filmvetítések programja: a vetítések 21 órakor kezdődnek olyan 15-20 perces rövidfilmekkel, amelyeket nemzetközi filmfesztivélokon is nagy sikerrel vetítenek, s most a szatmári közönség élvezheti őket. Az este TIFF filmjei 21 óra 45 perckor kezdődnek és legkésőbb 24 órakor befejeződnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: