2018-10-26 08:56:54• hírek • Szatmár.ro

A Samuraiul Karate Klub is megünnepelte a karate világnapját

A hagyományokhoz híven, október 25-én a klubok karatét népszerűsítő eseményeket szerveznek világszerte.

Így tett a Samuraiul Karate Klub is. Egy különleges felkészítő tréningben volt részük a klubtagoknak, melyet Shihan Magos Robert 6 danos mester, a Megyei Karate Egyesület és a Samuraiul SK elnöke tartott. Az edzés után apró figyelmességgel ajándékozta meg a karatékákat.

 

Azt azonban már kevesen tudják, hogy miért pont ezen a napon népszerűsítik sok országban a keleti harcművészetet. Miért is válik lassanként ez a nap a karate világnapjává?

 

A www.karatepedia.hu oldala eképp magyarázza:

 

“1936 október 25-e azok közé a kevés események közé tartozik, ami meghatározta  a karate fejlődését, és még írásos jegyzet alapján azt is tudjuk, pontosan mi is történt.

 

1936-ban Funakoshi Gichin Tókióban, Mabuni Kenwa pedig Oszakában már hosszú ideje azon fáradozott, hogy Japán minden részén megismerjék a karatét. A fáradozásaik sikerrel jártak, mert 1933-ban a Dai Nippon Butoku Kai (Japán legrangosabb harművészeti szervezete) elismert a karatét mint a Japán Budo részét. A karate nagyon népszerű lett az egész országban, érezhető lett, hogy kereteket kell kidolgozni a további terjedést elősegítendő.

 

Ennek céljából az említett napon Nakasone Genwa -aki író, karate történész és gyakorló volt- kezdeményezésére egy küldöttség látogatott Okinawára, ahol az ott élő legrangosabb mesterekkel találkoztak. Hanashiro Chomo, Kyan Chotoku, Motobu Choki, Chibana Choshin, Kiyoda Juhatsu, Miyagi Chojun, Gusukuma Shinpan voltak azok a mesterek, akik részt vettek a találkozón. Funakoshi és Mabuni ekkor már nem éltek Okinawán. A találkozót a Ryukyu Shinposha nevű újság szponzorálta, így a mestereken és Nakasone-n kívül az újság munkatársai és kormányzati tisztviselők vettek részt oktatási és katonai területről.

 

A találkozó legnagyobb eredménye, hogy innentől kezdve hivatalosan is Karate-Do lett az elnevezés a Toudi helyett.”

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: