2014-06-25 10:22:55• hírek • MTI

A SRI nem tájékoztatta Basescut testvére alvilági kapcsolatáról

A Román Belföldi Hírszolgálat (SRI) nem tájékoztatta Traian Basescu államelnököt arról, hogy öccse, Mircea Basescu közeli kapcsolatba került egy alvilági személlyel, akinek bűnözői tevékenységét már 2001 óta figyelte a hírszerzés - ezt maga a SRI igazgatója, George Maior jelentette ki kedden.

A belföldi hírszerzés vezetőjét a parlament titkosszolgálatokat felügyelő szakbizottsága hallgatta meg a Basescu körül kirobbant korrupciós botrány kapcsán. Maior kijelentette, hogy az államfő igazat mondott, amikor azt állította, nem tájékoztatta őt a hírszerzés arról, hogy testvére szoros kapcsolatba került négy évvel ezelőtt Sandu Anghel kétes hírű alvilági személlyel.

Mircea Basescut pénteken befolyással való üzérkedés miatt helyezték előzetes letartóztatásba.

Sandu Anghel - akit Bercea Mondialként is emlegetnek - ellen több tucatnyi bírósági eljárás indult. Egy szegény roma családból származik, rendszerváltozás után jelentős, de kétes eredetű vagyonra tett szert.

George Maior szerint Anghel és cégeinek tevékenysége már 2001-ben a titkosszolgálat látókörébe került, és erről miniszterelnököknek, de Ion Iliescu volt államelnöknek és Traian Basescunak is jelentéseket küldtek.

Maior szerint Anghel egy bűnszövetkezet feje volt, és Basescu 2009. október 29-én kapott jelentést ennek tevékenységéről, de arról valóban nem tájékoztatták, hogy testvére szoros kapcsolatba került Anghellel.

A bűnszövetkezet úgynevezett védőpénzt gyűjtött, lopott fémet értékesített, adócsalás miatt is indult ellenük eljárás, de emberkereskedelemmel is foglalkoztak, kiskorúakat kényszerítettek koldulásra Nyugat-Európában. Emellett a roma kisebbségnek szánt állami támogatások egy részét is eltérítették, bírákat fizettek le - mondta a SRI igazgatója.

A hírszerzés vezetőjét azért hívták be meghallgatásra, mert a szociáldemokraták kételkedtek abban, hogy Traian Basescu nem tudott testvére és Anghel kapcsolatáról.

Az ügyészek szerint az idén májusban csaknem kilenc évre elítélt Anghel családja 2011 és 2012 között megvásárolta Mircea Basescu befolyását, hogy ez utóbbi, testvére közbenjárásával próbálja "kijárni" az akkor még előzetes letartóztatásban lévő Anghel szabadon engedését, vagy intézze el, hogy enyhébb büntetést kapjon.

Victor Ponta miniszterelnök Basescu lemondását követelte, de az államfő elhatárolódott a korrupciós ügytől, és azt mondta, hogy nincs oka lemondani a testvére ellen megfogalmazott gyanú miatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: