2011-09-13 13:56:38• hírek • Póti Orsolya

A Román Tűzoltók Napját ünnepelték

A Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségén kedden ünnepelték a Román Tűzoltók Napját. Szeptember 13-án emlékeznek ugyanis az 1848-as forradalom során hősiesen helyt álló tűzoltókra.

A kedd délben kezdődő ünnepségen minden felszólaló a tűzoltók munkáját méltatta, hiszen a tűzoltók sokszor saját életüket is kockára téve küzdenek mások megmentéséért, legyen szó tűzesetről, autóbalesetről vagy bármilyen természeti katasztrófáról. A szeptember 13- a lakosság részéről is a tisztelet napja kell legyen, mert az országban működő tűzoltók bármikor, bárkinek a segítségére lehetnek - hangsúlyozta Burz Iulian, a Szatmár megyei egység vezetője.

Az ünnepi rendezvényeken részt vett Ilyés Gyula Szatmárnémeti polgármestere, Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke, a Radu Giurca prefektus, a megye polgármesterei, a szatmári egységek parancsnokai, valamint a szomszédos országok, Ukrajna és Magyarország tűzoltó-alakulatainak képviselői.

A szatmári egységek parancsnokai a Román Tűzoltók napjának jelentőségéről beszéltek, majd felolvasták Marcel Sorin Lucaciu, az Országos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének parancsnoka és Traian Igas belügyminiszter üzenetét olvasták fel.

A beszédeket előléptetések követték és kiosztották a Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége által szervezett vetélkedők díjait is. A serlegek és emléklapok átadását követően köszöntőbeszédek hangzottak el a helyi elöljárók, a magyarországi, valamint az ukrajnai alakulat képviselői részéről.

A beszédeket követően iskolások lepték el a felügyelőség udvarát és megtekinthették a nyílt nap keretében szervezett bemutatókat. A jelenlevők megtudhatták, hogyan mentenek ki magas épületekben rekedt személyeket, majd azt is bemutatták, miként húzzák ki a vízből áldozatot, ezt követően pedig egy mentőkutya talált rá az elbújt áldozatra. A leglátványosabb bemutató csak ezután jött: egy Daciában ragadt baleseti sérültet mentettek ki az autóból.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: