2012-02-26 11:10:35• hírek • MTI

A Rolling Stones alapítója 70 éves lenne

Hetven éves lenne február 28-án Brian Jones, a Rolling Stones alapító tagja. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja:

Lewis Brian Hopkins Jones néven született. A lázadó természetű fiú az iskola helyett szaxofon- és klarinéttanulmányait, a dzsesszt részesítette előnyben. Alexis Korner együtteséhez csatlakozott, ott ismerkedett meg Mick Jaggerrel és Keith Richardsszal. Ők hárman együttest alapítottak és elkezdtek dalokat írni, 1962-ben léptek fel először Rolling Stones néven.
1963-ban felfedezték őket, s hamarosan a Beatles legnagyobb vetélytársává nőtték ki magukat.

Ebben az időszakban a zenei téren sokkal képzettebb és tapasztaltabb Brian számított a banda eszének (még Jaggert is ő tanította gitározni), sokkal "menőbb" is volt a többieknél: neki volt először autója, drága ruhája, ő mutatott a legjobban a fotókon, érte rajongtak legjobban a lányok. A kezdetek kezdetén még azt is sikerült kiharcolnia, hogy hetenként öt fonttal nagyobb gázsit kapjon a többieknél, de ez volt utolsó győzelme.

Az együttes vezetéséért vívott, késhegyig menő harcban rendre alul maradt Jaggerrel szemben, főként hogy a gitáros Richards az énekes mellett tette le voksát, hiába írt dalokat, azok jó része Jagger-Richard megjelöléssel jelent meg. A számtalan hangszeren elboldoguló Jones kreativitása kölcsönzött különleges hangulatot a Rolling Stones dalainak: dulcimeren játszott a Lady Jane, marimbán az Under My Thomb, furulyán a Ruby Tuesday, mellotronon a 2000 Light Years From Home, szitáron a Paint It Black című számban.

Jones csalódottságát szeszbe és drogokba fojtotta, öt alkalommal ítélték el kábítószer birtoklása miatt, ötödszörre már börtönbüntetést kapott, bár megromlott egészségi állapotára való tekintettel (asztma és májbetegség is gyötörte) nem kellett rács mögé vonulnia. Szakmai és személyes nézeteltérések miatt viszonya elmérgesedett a többiekkel, a legjobban az viselte meg, amikor Richards még a barátnőjét is elszerette. A labilis idegrendszerű, egyre megbízhatatlanná váló Jones az 1969-es Let It Bleed című lemezen már csak egy-két számban játszott.

A bennfenteseket nem érte váratlanul, mikor 1969. június 9-én bejelentették, hogy Jones távozik az együttesből. Az soha nem derült ki, hogy kilépett vagy kirúgták, miként az sem, mihez akart kezdeni: egy hónappal később, július 3-án holtan találtak rá új villájának medencéjében. A halottkémi jelentés szerint drogos és alkoholos állapotban vízbe fulladt, de számtalan összeesküvés-elmélet kapott lábra, a feltételezések között szerepelt öngyilkosság és gyilkosság is.

Temetésén az együttes tagja közül csak Charlie Watts vett részt. A Rolling Stones egy héttel később 250 ezer néző előtt adott ingyenkoncertet Brian Jones emlékére, amelyen Jagger előbb Percy Shelley versét szavalta el, majd fehér pillangók százait engedték szabadon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: