2009-07-06 15:16:40• hírek • MTI

A Ridzi-botrány ügyében döntenek

Megosztotta Emil Boc román miniszterelnök pártját a kormány ifjúsági és sportminiszterének pénzügyi botránya, s a Demokrata-Liberális Párt (PDL) hétfőn kíván dönteni arról, visszahívja-e tisztségéből Monica Iacob-Ridzit.

Ridzit azért támadják, mert a május 2-án országszerte megrendezett ifjúság napi rendezvényekre a szükségesnél állítólag jóval nagyobb összeget, mintegy 630 ezer eurót utalt ki különböző intézményeknek. Az ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) tett feljelentést ellene a korrupcióellenes ügyészségen (DNA). A liberálisok egyébként azt követelték Traian Basescu államfőtől, hogy függessze fel tisztségéből a kormánytagot.

Büntetőeljárás még nem kezdődött az ügyben, de most már nem pusztán a pénz "elherdálásáról" szól a történet. Egyre többen vetik fel a kérdést, hogy az összeget valóban a szerződésekben feltüntetett célokra használták-e fel, s ha nem, akkor hova tűntek az összegek. Az egyik koncert szervezője, a Media Pro cég képviselője például a parlamenti vizsgálóbizottság előtt kijelentette: a rendezvény költségeit teljes mértékben ők fedezték, azaz egyetlen lejt sem kaptak a tárcától.

A PDL-n belül már korábban kialakult két rivális tábor. Az egyiket a "régi motorosok" alkotják, mint Radu Berceanu, Adriean Videanu, Cezar Preda, Vasile Blaga, illetve a liberálisoktól átigazolt Theodor Stolojan és Gheorghe Flutur. A másikba a pártba csak később érkezett hölgypolitikusok tartoznak, mint Elena Udrea idegenforgalmi és Roberta Anastase oktatási miniszter, vagy az európai parlamenti képviselővé vált Elena Basescu, az államfő lánya.

A párt egyik része - főleg a "veteránok" csoportja - az ifjúsági és sportminiszter lemondását sürgeti arra hivatkozva, hogy az egész botrány alapjaiban rengeti meg a PDL hírnevét, és ez szerintük az államfőnek sem érdeke, aki éppen e párt támogatásával készül harcba szállni második mandátumáért az őszi elnökválasztásokon. Emil Boc miniszterelnök és pártelnök mindenesetre jelezte: Ridzi menesztésére akkor kerül sor, ha az ügyészég valóban megindítja a bűnvádi eljárást a miniszter ellen.

A párton belül egyfajta női összefogás is érvényesül. A PDL női szervezete a hétvégén óvatosan foglalt állást, hangsúlyozva: a miniszter lemondása csakis egyértelmű dokumentumok, bizonyítékok alapján történhet meg, ha ezek hiányoznak - vélik a demokrata nők -, nincs ok a leváltásra.

Egyes kommentárok szerint az ügyben az államfő lánya is érintett lehet. Tudni vélik: a sportminisztérium által a televíziókban elhelyezett, bújtatott reklámanyagok 20 százalékában Elena Basescu is felbukkan, aki akkor EP-képviselőjelöltként készült a választási kampányra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: