2010-10-29 15:05:26• hírek • Póti Orsolya

A Reformáció Napját ünnepelték

A Reformáció Napja alkalmából a Szatmárnémeti Református Gimnázium tanárai és diákjai közösen elevenítették fel a reformáció korát, ennek úttörőit és a kor fejedelmeit. Az ünnepség zsoltáros vesperás istentisztelettel vette kezdetét, majd biblia ismereti vetélkedővel, egyháztörténeti kiállításokkal és bemutatókkal folytatódott.

A Reformáció Napján 1517. október 31-re emlékezünk, amikor megtörtént annak a 95 tételnek a kiszögezése a wittenbergi vártemplom kapujára, amelyekben Luther Márton összefoglalta az akkori Egyház visszaéléseit, illetve azt a programot, amit lehet egyházújító programként is értékelni, és ezzel elindult egy folyamat.

Az ünnep alkalmával a Református Gimnázium diákjai október 29-án egy időutazásra hívták meg a gyülekezet tagjait; egy olyan istentiszteleti rendtartást mutattak be, amelyet protestáns elődeink gyakoroltak közvetlenül a reformáció utáni évekbe.  Az egybegyűltek egy olyan istentiszteleti formát láthattak, amelyből a mi istentiszteleti rendtartásunk alakult ki, és észre lehetett venni, hogy amit ma gyakorlunk már nem is hasonlít elődjéhez...

A különleges liturgia Tolnai Adrien vallástanárnő és Mátyás Erika zenetanárnő közös munkája révén valósulhatott meg, és nagy szerepet kaptak ebbe az iskola kórusa és a gyülekezet tagjai. Ilonczai Zsombor iskolalelkész köszöntőbeszédét Tolnai Adrien történeti ismertetője követte, majd a liturgia részeként Kovács Sándor esperes mondott előfohászt.

Felfedezhetjük, hogy az óprotestáns liturgiák inkább a katolikus miséhez hasonlított, mint a reformátushoz, már csak azért is mert sokkal interaktívabb volt. A vespera szó a latin „vesper" szóból származik, jelentése este. Más szóval vecsernye, amelyet a mai napig használnak katolikus testvéreink - magyarázta Tolnai Adrien tanárnő.



Reformáció kori  istentiszteleten vett részt a gyülekezet



Régi bibliák és zsoltárok voltak a kiállítások tárgyai


A szervezők tudomása szerint ilyen középkori református istentisztelet, mint a péntek délelőtti még nem került bemutatásra megyénkben, ezért a pénteki nap folyamán 18 órától Nagykárolyban is vesperás istentiszteletet hallhat kertvárosi gyülekezet.

A hagyományokhoz híven a X. és XI-es diákok bibliaismereti vetélkedőn mérhették össze tudásukat, a XII-ek pedig érdekes biblia és zsoltárkiállításokat szerveztek, valamint power pointos bemutatókat tartottak, melyek mindenki számára átfogó képet alkottak a reformáció koráról és úttörőiről.



A rendezvény vendége Tolnai István, a Királyhágó Református Egyházkerület tanügyi tanácsosa és főjegyzője volt. A tanácsos elmondása szerint úttörő kezdeményezés az, hogy az iskola tanárai és diákjai felvállalták egy régi liturgia bemutatását, mely szemet és szívet gyönyörködtető esemény volt. Ez által a diákok és tanárok egyaránt betekintést nyerhettek egy 400 évvel ezelőtti korba, mely által még szorosabb kötődésük lesz a Reformáció Napjához.

"A már hagyománnyá vált egyháztörténeti bemutatók és a kiállítások hosszú hetek munkája volt. A gyerekek otthonról és különböző parókiákból hozták el a kiállításhoz szükséges értékes bibliákat, és rengeteget dolgoztak a plakátokon és a 95 tételen. Sokan nagyon jól viszonyultak az ünnepre való készülődéshez, a XII.-ek érdekes és átfogó bemutatókat  állítottak össze az iskola többi diákjainak tanárainak." - mondta el Szilágyi Éva igazgatónő.



Érdekes egyháztörténeti bemutatók zajlottak az iskolában


Képgaléria:


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: