2009-10-30 14:04:32• hírek • Gozner Gertrud

A Reformáció Emlékünnepe

A Reformáció Emlékünnepe és Kálvin János születésének 500. évfordulója alkalmából a Református Gimnázium október harmincadikán, pénteken egész napos programot szervezett a tanulói számára.

Az ünnepi rendezvények sorozata délelőtt fél kilenckor Istentisztelettel vette kezdetét a Láncos templomban, ahol Kürti Tamás a Szatmár-Kültelek templom segédlelkésze hirdetett igét. Az istentisztelet után Póti Eduárd, az iskola történelemtanára Kálvin élete és munkássága címen tartott előadást, amit a X. B osztály ünnepi műsorra követett.

A templomi megemlékezések után a diákok az osztályaikba vonultak, ahol különféle foglalkozásokon vettek részt. Az általános iskolásoknak a díszteremben kézműves foglalkozásokat tartottak, Luther Márton életéből színeztek ki jeleneteket, illetve Kálvin-maszkot készítettek.

A X.-XI. Osztályosok a Láncos-templomban csapatokra osztva a reformáció történelmével kapcsolatos vetélkedőkön vettek részt, többek közt eljátszottak egy-egy jelenetet Luther és Kálvin életéből. A XII. osztályok tanulói pedig Reformáció képek és dokumentumokban címen saját osztálytermeikben kiállításokat és multimédiás bemutatókat készítettek elő.

A leglátványosabb tevékenységbe a kilencedikesek fogtak, rájuk hárult idén a feladat, hogy elkészítsék és kifüggesszék a 95 lutheri tételt. A kiáltvány olyan hosszúra sikeredett, hogy az iskola belső terének magassága nem is volt elég hozzá.

A délután folyamán sportvetélkedőkkel folytatódott az ünnepi program: foci, sakk és asztalitenisz bajnoksággal várták a diákokat. A nem sportoló és nem szurkoló tanulók történelmi fórumon vehettek részt a Díszteremben a Bethlen Gábor Történelmi Kör szervezésében, illetve a Láncos templomban Leckekoncertre került sor, amely során a szatmári filharmónia három fiatal művésze latin-amerikai zenét játszott a diákoknak. A Református Gimnázium tanulói szemmel látható lelkesedéssel kísérték végig és vettek részt az ünnepi programokon.


A gimnázium lépcsőjének korlátjára függesztették ki a diákok Luther 95 tételét.

Képgaléria:

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: