2013-03-15 13:43:36• hírek • Póti Orsolya

A Refiben is megemlékeztek nemzeti ünnepünkről

Két műsorral is megemlékeztek az 1848-49-es forradalom kitörésének napjáról a Szatmárnémeti Református Gimnázium diákjai.

A péntek délelőtti áhítat keretében a VII. osztályos tanulók ünnepi műsorát követhette figyelemmel a Református Gimnázium iskolaközössége. A Láncos templomban zajló rendezvényen az alsó tagozatos diákok vers- és dalösszeállítással emlékeztek nemzeti ünnepünkre, március 15-re.

Ám a felemelő pillanatok ezzel a műsorral nem értek véget, hiszen 10.30-tól a tanintézmény dísztermében újabb előadás várta a diákokat és a tanárokat. Herceg Csilla tanárnő és a felső tagozatos tanulók szervezésében egy dalokban, versekben és képekben gazdag műsorra került sor, amit vastapssal köszönt meg a közönség.

A diákok a Himnusz közös eléneklése után óráról órára elevenítették fel az 1848-49-es forradalom kitörésének napját, március 15-ét. Elhangzott a Nemzeti dal, felcsendült Bánk Bánk című operából a Hazám, hazám című ária, valamint képeket láthattunk a szabadságharcról és a forradalom hőseiről.

„Ünnepelni gyűltünk össze. Emlékezni egy régi márciusra, Emlékezni sorsfordító idők nagy alakjaira. Feldíszítve már az ország. Mindenütt piros, fehér, zöld zászlók lengenek. A kabátok hajtókáján a forradalom szent jelképe: a kokárda. Álljunk meg mi is egy pillanatra. Idézzük fel 1848. március 15-e dicsőséges, nagy napját" - hangzottak fel a narrátorok szavai a teremben.

A műsor zárómomentumát rövid néptáncbemutató tette még látványosabbá, végezetül pedig Szilágyi Éva, a gimnázium igazgatónője mondott rövid beszédet.

„Végtelenül meghatódott vagyok, hiszen gyermekeink ünnepet varázsoltak közénk. Amíg diákjaink így tudnak emlékezni március 15-re, addig is van jogunk reménykedni abban, hogy a Kárpát-medence eme szegeltében még hosszú ideig meg fogunk maradni" - mondta el az igazgatónő.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: