2020-02-27 14:53:08• hírek • Bajnai Botond

A Rákóczi Szövetség 22 területi szervezete alakult meg Szatmár megyében

A Rákóczi Szövetség tavalyi év végén megalapított megyei szervezetét követően, alig hónap elteltével számos területi szervezet is létrejött úgy a megyeközpontban, mint számos vidéki településen, szám szerint 22. Ezek alapítási dossziéit csütörtökön vette át a szövetség szervezetépítésért felelős igazgatója.

A Rákóczi Szövetséget három évtizeddel ezelőtt hívták életre Magyarországon. Alapítói úgy gondolták, szükség van egy olyan határon átnyúló civilszervezetre, amely az elszakított területeken élő közösségekben erősíti a magyarságtudatot. Így jött létre ez az egyesületi formában működő szövetség, amely kezdetben diákutaztatási programokat szervezett, magyar-, és történelem szakos tanárok számára biztosított egyhetes továbbképzési lehetőséget, valamint diákok számára tette lehetővé, hogy október 23-a és március 15-e kapcsán együtt ünnepelhessenek testvériskoláikkal, határon innen és túl.

Az évek során ezek a programlehetőségek iskolásokat és óvodásokat támogató különböző programokkal bővültek. Közben létrejött több száz tagszervezete is a szövetségnek, szerte a Kárpát-medencében. Szatmárnémetiben 2019-ig két tagszervezete működött, az egyik a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban, a másik a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban, mindkét helyen ifjúsági szervezetként.


Tavaly novemberben viszont eljött a pillanat, hogy megalakuljon a szövetség megyei szervezete is, amelyhez kapcsolódva bármelyik magyar nyelven oktató tanintézmény részese lehet a szervezet által életre hívott lehetőségeknek.

Ez a sikertörténet három hónap elteltével újabb állomásához érkezett: a megyei szervezet buzdítására a megye területén az elmúlt hetek során sorra alakultak meg a helyi szervezetek. Összesen 22-en, melyek alapítási dossziéjának hivatalos benyújtására csütörtökön került sor a Református Gimnáziumban.

Az eseményen jelen voltak a megyei szervezet vezetői közül többen, illetve a megalakulás küszöbén álló helyi szervezetek képviselői, valamint a budapesti székhelyű anyaszervezet szervezetépítésért felelős igazgatója, Nagy Domokos.

Az egybegyűlteket házigazdaként Póti Eduárd, a Református Gimnázium iskolaigazgatója köszöntötte. Elmondta, nagy öröm számára, hogy ekkora létszámban sikerült összegyűlni, illetve bízik abban, hogy a jövőben is gyakran találkozik majd ez a társaság, annak érdekében, hogy közösen olyan programokat és lehetőségeket találjanak ki, amelyek a Szatmár megyei magyarság nem csak nemzeti öntudatának, de kultúrájának és hagyományainak megőrzését és ápolását is megcélozzák.

Ezt követően Gnándt Zoltán, a megyei szervezet alelnöke vette át a szót, aki így fogalmazott: „Amikor tavaly novemberben sikerült megalapítani a szövetség megyei szervezetét, akkor még csak egy dédelgetett álom volt, hogy a jövőben, minél több területi szervezetet is sikerüljön megalapítani, a felnőtt korosztály, illetve az ifjúság számára. De amit megálmodtunk, az a mai napon, egy erőteljes lépéssel megvalósul: 22 területi szervezet jelezte megalapításának szándékát” – mutatott rá Gnándt.

Ezt követően Nagy Domokos, a szövetség szervezetépítésért felelős igazgatója vette át a szót. Különlegesnek nevezte ezt a napot, és egy pozitív meglepetésként beszélt a helyiek nagy érdeklődéséről.

Ezt követően néhány mondatban a 30 éve működő szervezet Kárpát-medencében történő tevékenységéről, és a pályázati lehetőségek széles palettájáról beszélt a jelenlévőknek, majd a gyűlés végéhez közeledve begyűjtötték a területi szervezetek megalapításáról szóló dossziékat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: