2019-08-01 09:28:38• hírek • Nagy Tímea

A Rákóczi Ferenc Általános Iskola nagy méretű beruházási tervei

A Rákóczi Ferenc Általános Iskola jókora fejlesztésre készül a közeljövőben. A nyári munkálatok lassan befejeződnek, az épület sorsáról pedig még idén megszülethet a döntés.

Nem sok szatmárnémeti oktatási intézmény felel meg teljes mértékben az összes tűzvédelmi előírásnak. A Rákóczi Ferenc Általános Iskolában minden szükséges intézkedést és munkálatot elvégeztek, így nem áll messze attól, hogy megoldottnak tekintse ezt a problémát is. A katasztrófavédelemhez leadták a kellő dokumentációt. A felügyelőség mintegy két héten belül küldi az elismerést – osztotta meg Gnandt Zoltán igazgató. Ezzel lezárult egy fejezet az intézmény modernizálásának nagy könyvében. Kezdődhet a következő!

 

A nyáron folyó kisebb karbantartás végére ért a csapat. Négy osztályt tettek rendbe az elmúlt hetekben. Felcsiszolták és lelakkozták a padlót, kifestettek. Az ingatlan higiéniai fertőtlenítése is megtörténik iskolakezdésig. A padok és a bútorzat szerelése mellett egy alapos nagytakarítást terveznek még augusztusra, s szeptemberben már csak a nyár porát törlik le a padokról. Patyolat termek és folyosók várják vissza a nebulókat szeptember 16-án.

 

A fejlesztések könyvének csak egy alfejezete a nyári karbantartás. A nyár igazi jó híre az alma mater nagyszabású bővítési tervei.

 

„Már a tűzvédelmi munkálatokat is úgy oldottuk meg, hogy ha jövőre sikerül a tornaterem fölé felhúznunk egy emeletet, ahol csak egy szint van, akkor az már úgy is megfeleljen a jelenlegi tűzvédelmi rendeletnek. Amennyiben változik a törvényi háttér, szigorodik, azzal most nem lehet számolni, de a bővítési terveket a jelenlegi előírások szerint kalkuláltuk.

Tervezünk ide egy dísztermet és átköltöztetjük oda a könyvtárat, ahol a könyvek körben polcokon lesznek és középen asztalok, székek olvasóterem jelleggel berendezve.

 

Most szeptemberben elkezdjük hozzá a dokumentációt és a szükséges költségvetést a polgármesteri hivataltól kérvényezzük majd. Ami következik, az a szakértői, mérnöki vélemények kérése. Ekkor kiderül, miben, mekkorában gondolkozhatunk. A számítások elvégzésével eldől, mennyibe kerülne a kivitelezés, és szükség lesz-e egyéb források keresésére az önkormányzaton kívül. Bízunk abban, hogy állami támogatás is lehívható, illetve a Szülőbizottság segítségében.

 

Mindenképp szükségünk van még helyre, mert 25 feletti létszámúak az osztályaink mind a két tagozaton, jó tanáraink vannak, akik velünk maradnak, s a diákok száma sem csökken. A bővítéssel a termeinket olyan formában tudjuk módosítani, hogy ki tudjuk szolgálni a nagy lélekszámmal járó igényeket. Jó lenne, ha lenne normális dísztermünk, mert felszabadul egy erre fenntartott osztály. A mostani könyvtár felszabadításával ugyancsak nyerünk egy termet, így lehetőségünk lesz végre arra, hogy berendezhessünk egy közös tanári szobát is. A közös munka szempontjából ez elengedhetetlen lenne.” - mesélt a tervekről az igazgató.

 

Pár éven belül több mint 100 négyzetméteres új részleggel bővülhet a Rákóczi Ferenc Általános Iskola. Ezzel számukra négy jelenlegi probléma oldódik meg: két egybe nyitott osztályterem helyett rendes díszteremben tarthatják versenyeket és a műsorokat, a pedagógusok munkáját megkönnyítik a közös tanári szobával, a könyvtár és az olvasóterem korszerű helyiséget kap, és felszabadul egy osztályterem, melyet szintén hasznos célokra vethet be a pedagógusközösség. Gnandt hozzátette, hogy a biztonságra, a célszerűségre és az egyszerűségre törekednek a bővítési tervezés folyamatában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: