2012-06-29 13:08:23• hírek • Kocsis Zoltán

A Prefektúra megakadályozta az alpolgármester kinevezését Szatmárpálfalván

Heves viták és nézeteltérések közepette alakult meg a helyi tanács péntek délelőtt Szatmárpálfalván. Nagy József újraválasztott polgármester és a tanácsosok letették az esküt, ám az alpolgármester megválasztására már nem került sor. Kitört ugyanis a balhé, az USL frakció pedig elhagyta az üléstermet.

A gondot az jelentette, hogy a Prefektúra által kijelölt napirendi pontok között, érthetetlen és a szokásostól eltérően, nem szerepelt az alpolgármesteri kinevezése. Ennek hátterében az a már hetek óta lappangó ellentét áll, hogy az USL ragaszkodik az eddigi alpolgármesterhez, Valeriu Sutához, miközben az RMDSZ-es és a PDL-és képviselők Bontea Zenoviut támogatják. Mindez jelentős etikai problémákat is felvet, mivel a Janus arcú Prefektúra a törvény szerint pártpolitikától független intézmény kell legyen. Mi több, a kormányváltás után pártpolitikailag kinevezett Eugeniu Avram prefektus első sajtótájékoztatóján felhívta az intéz munkatársainak figyelmét, hogy maradjanak távol a pártpolitikától és attól függetlenül végezzék munkájukat.

A gyűlés elnökének megválasztott Bontea felvetésére a helyi tanácsosok megszavazták a napirendi pontok módosítását. A prefektúra képviselője, Ramona Antonescu erre közölte, hogy távozik a teremből, az összefüggést még csak leplezni sem próbáló USL-és tanácsosok pedig követték őt.

Nagy József és Bontea Zenoviu

A teremben maradt hat RMDSZ-es és három PDL-és tanácsos elég volt ahhoz, hogy a grémium határozatképes legyen és egyhangúlag Bonteát szavazták meg alpolgármesternek. Ezzel azonban még nem ért véget a viharos ülés, a község titkárnője ugyanis felvette a kapcsolatot a prefektúrával, ahol közölték, hogy az alakuló gyűlést nem lehet rendkívüli gyűléssé nyilvánítani. Ennek következtében nem is lehet módosítani a prefektus által kiadott napirendi pontot. Mi több, a prefektúra jelezte, hogy Bontea kinevezését adminisztratív bíróságon támadják majd meg, ami azzal is jár, hogy a per alatt felfüggesztik alpolgármesteri tisztségéből.

Ezt elkerülendő a tanács úgy döntött, hogy vasárnap reggel 9 órára összehívnak egy rendkívüli tanácsülést, amelyen teljen megegyező procedúrák szerint szavazhatnak az alpolgármester személyéről. Akkor ugyanis már nem prefektúra határozza meg a napirendi pontokat, hanem a tanács maga.

A szatmárpálfalvai tanácsosok - itt még az USL-sekkel együtt

Avram a Szatmár.ro megkeresésére tagadta, hogy az általa vezetett intézmény bármilyen módon beavatkoznak a helyi pártpolitikába. „Néhány helyen, ahol tudtuk, hogy nincs egyetértés, azért vettük ki ezt a pontot a határozati pontok közül, mert nem akartuk, hogy veszélyeztesse a tanács megalakulását. Törvény kötelez ugyanis, hogy június 30-ig megalakuljanak a tanácsok", nyilatkozta a prefektus.

A felvetésre, hogy ez a lépés visszájára sülhet el és megkérdőjelezheti az intézmény pártpolitikai függetlenségét, Avram kiemelte: „Pontosan azt akartam elkerülni, hogy belefolyjak a helyi politikai csatározásokba".

Egyszer már megszavazták az alpolgármestert

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: