2010-02-26 17:11:36• hírek • Szatmár.ro

A Polgári Védelem Napja

Pénteken délelőtt a Szatmári Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségén ünnepség keretében emlékeztek meg a a Román Polgári Védelem megalakulásának 77. évfordulójáról.

A tűzoltóságon tartott ünnepségen, pénteken délelőtt Iulian Burz ezredes nyújtott rövid történeti áttekintést a Román Polgári Védelem történetéről.

Az ezredes elmondta, hogy a polgári védelem 77 éves múltra tekinthet vissza. Történeti adatok, feljegyzések nemigen vannak arról, hogy régebben hogyan védekeztek a közösségek a háborúk, a természeti katasztrófák csapásai esetén. Az biztos, hogy védekeztek, ha nem is szervezetten, kevésbé hatékonyan vagy sikeresebben. A polgári védelem megszervezése egy királyi rendelet után kezdődött (468) 1933. február 28-án. A légicsapások idején mint passzív védekezés létezett. Ezt követően kidolgozták ennek az önálló „fegyvernemnek" a részleteit, és megalakult a Legfelsőbb Passzív Védelmi Bizottság, mely szerv összehangolta a tevékenységet - a Belügyminisztérium hatáskörébe tartozott. 1980-tól Románia csatlakozott az 1949-es genfi egyezményhez, de csupán az 1989-es fordulat után ratifikálták az egyezményt.

Romániában a polgári védelem többszöri átszervezésen ment keresztül, de mindannyiszor helyt állt a természeti katasztrófák okozta vészhelyzetekben. Az utóbbi években a gazdasági-társadalmi fejlődés szükségessé tette a polgári védelem alapvető átalakítását, hogy az új kihívásoknak megfeleljen. Létrehozták a közösségi közszolgálatokat, majd mindent összehangolva a szükséghelyzetek felügyelőségét, ami egy magasabb formája a polgári védelemnek és összefogja a katonai és civil alakulatokat. 481/ 2004-es vonatkozó jogszabály részletesen meghatározza a felügyelőség keretén belül működő különböző alegységek szerkezetét és funkcióját. Az évek során kitűntek tevékenységükkel a polgári védelemhez kap-csolódó szervezetek és belügyi, nemzetvédelmi alakulatok, a Tűzoltóság, Csendőrség, Rendőrség, Vöröskereszt, Közösségi Rendőri Testület.


Burz Iulian köszöntötte az egybegyűlteket
Burz Iulian köszöntötte az egybegyűlteket


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: