2015-11-04 09:21:39• hírek • MTI

A Pelisor-kastélyba szállították Mária román királyné szívét

Ünnepélyes külsőségek közepette, katonai tiszteletadással, több száz tisztelőjének jelenlétében szállították "haza" kedden Mária román királyné ereklyeként őrzött szívét a szinajai (Sinaia) Pelisor-kastélyba.

A bukaresti kormány az utolsó román királyné születésének 140. évfordulója alkalmából másfél hónapja fogadott el határozatot arról, hogy a Román Nemzeti Múzeum átadja Mária királyné ezüstkazettában őrzött szívét a szintén múzeumként működő Peles-kastélykomplexumnak, amelynek része az egykori román királyi ház rezidenciájaként szolgáló Pelisor-kastély is.

A konvoj indulását egy rövid, negyedórás katonai parádé előzte meg Bukarest központjában, az egykori királyi palota - jelenleg a Román Nemzeti Múzeum által használt épület - előtti téren. Az angliai születésű királyné szívét tartalmazó kazettát a román és brit zászló takarta, az ünnepségen a román és brit királyi himnuszt játszották, az ereklyét a Mihai Viteazu őrezred katonái és lovas csendőrök kísérték.

A szertartáson a királyi házat Margit trónörökös hercegnő és férje, Radu képviselte, jelen volt Mária királyné unokája, Mária Magdolna főhercegnő és férje, Hans Ulrich von Holzhausen báró, a román kormány több minisztere, Calin Popescu Tariceanu, a szenátus elnöke és Dorin Chirtoaca, a Moldovai Köztársaság fővárosának, Chisinaunak a polgármestere is.

Az ereklye "hazaszállítása" során csak a konvoj indulása zajlott a nyilvánosság előtt, a Pelisor-kastélyban már csak a királyi ház meghívottai vehettek részt. Korábbi közlésük szerint az ereklyét az Arany Szalonban helyezik el, ugyanis Mária királyné ebben a teremben hunyt el 1938-ban.

Mária edinburghi hercegnő - apai ágon Viktória brit királynő, anyai ágon pedig II. Sándor orosz cár unokája - I. Ferdinánd román trónörökössel 1892-ben kötött házasságának köszönhetően 1914-ben lett Románia királynéja. Mária királyné a sebesült katonák ápolása és más karitatív szerepvállalásai révén gyorsan népszerűvé vált alattvalói körében, majd diplomáciai kapcsolatai révén jelentős szerepe volt abban is, hogy a párizsi békeszerződésekkel Románia megszerezte Erdélyt, Besszarábiát, Bukovina és a Bánság egyes részeit.

A hazájában nagy tiszteletnek örvendő királyné végakarata nem teljesülhetett: ő ugyanis azt szerette volna, ha szívét kedvenc fekete-tengeri üdülőhelyén, Balcsikon őrzi meg az utókor, de az úgynevezett Kvadrilater - Dobrudzsa két déli megyéje - 1940-ben visszakerült Bulgáriához.

Mária királyné az utolsó román uralkodó, Mihály király nagyanyja. A román trónról 1947-ben a kommunisták által lemondatott Mihály király 2007-ben visszakapta az államtól a Peles-uradalmat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: