2010-04-21 17:37:59• hírek • Szatmar.ro

A Pannónia szálló a szatmáriaké is!

Egyre jobban foglalkoztatja Szatmárnémeti lakosságát a Pannónia szálló (mai nevén Dacia) sorsa. Az 1902-ben épült szecessziós stílusú épület városunk egyik legszebb szimbóluma, melynek makettje az 1903-as bécsi építészeti világkiállításon második helyezést ért el.

Amióta új tulajdonosához került az épület, s nekiláttak ennek felújításához, egyre nagyobb felháborodást kelt a szatmáriak körében a szálloda átépítése.

Folynak a találgatások, hogyan is lehetséges, hogy a műemléknek nyilvánított szálloda ilyen jellegű „restaurálásához" megkapták az engedélyt, azonban mindenki ismeri, hogyan történnek Romániában az engedélyezések... Miért lenne kivétel ez alól éppen Szatmárnémeti, illetve Partium egyik legszebb épületének sorsa?


Szünetel a munka a hajdani Pannónia szálló restaurálásán
Szünetel a munka a hajdani Pannónia szálló restaurálásán


A tétel egyszerű... vannak olyanok, akik jó üzletemberek, és vannak akik fogékonyak, sőt mi több, érzékenyek a művészetre, a szépre. A kettő sajnos nem minden esetben találkozik egy személyben...

A Pannónia szállót megvásárló személy nagy üzletet látott abban, hogy a rangos épületben ötcsillagos hotelt hozzon létre, így számára fontos volt az épület megszerzése. Ez szerencsére azt is magával vonta, hogy felvállalta: a szállodát visszaállítja eredeti állapotába.

A befektetés körülbelül 6 millió euró összegű, s elméletileg fedeznie kell a külső, illetve belső átalakításokat.
Kevesen tudjuk, hogyan is áll jelenleg a felújítás, hiszen a járókelők csak annyit láthatnak, hogy a munkálatokat egyelőre beszüntették.


A díszítő elemek hajdani szépségükben fognak tündökölni
A díszítőelemek hajdani szépségükben fognak tündökölni


Ilyés Gyula polgármestertől megtudtuk, hogy hatalmas átalakításokon ment át a belsőtér, hiszen az 1970-es években létrehozott falleválasztásokat, a különböző szeparék kialakítását most lebontották, s így az eredeti csarnok formáját kapta vissza a beltér. A tetőszerkezet megerősítése után az eredetihez hasonló tetővel fog rendelkezni az épület, oldalán pedig korhű, ugyanakkor időtálló színezetű festékkel restaurálják majd a díszítő elemeket.

Hol is történt a hiba, ha minden ilyen jól el volt tervezve és meg volt tárgyalva?

Talán ott, hogy a bukaresti tervezőmérnök szimmetriát szeretett volna belevinni abba az alkotásba, ami eddigi stílusával kivívta nem csak a város, de a térség egyik legszebb épületének járó tiszteletet is.
A befektetőt különösebben nem érdekelte a változtatás, így belement a Ruha István nevét viselő aluljáró egy részének beépítését, amely így a szálloda részévé fog válni. A már felépített rész lebontása viszont újabb költséggel járna a befektetőnek, ezenkívül a már jóváhagyott felújítási tervet is újra el kellene készíteni és engedélyeztetni. Ez szintén pluszkiadás.

Mit lehet hát tenni a Ruha István aluljáró, valamint a Pannónia szálló eredeti jellegének visszaállításá érdekében?

Nehéz kérdés... Minden esetre a gazdasági válság okozta szünet kis időt hagy arra, hogy a befektetőt valamilyen módon jobb belátásra bírják azon személyek, akik valamilyen szinten ezt befolyásolni tudnák.

A kis emberek számára pedig marad az olyan lehetőség, mint például a csütörtök 18.30 perckor kezdődő öt percen át tartó villámmegmozdulás (flashmob), amely a figyelemfelkeltés egyik lehetséges formája.
Szatmár polgármestere felhívta figyelmünket arra, hogy a szálloda eredeti helyreállítása érdekében nem csak a villámmegmozduláson való részvétellel, hanem engedéllyel megrendezett tiltakozó akcióval is protestálni lehet, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy az említett épületet és aluljárót eredeti formájában lássuk újra.


A sokak felháborodását kiváltó átalakított Ruha István aluljáró
A sokak felháborodását kiváltó átalakított Ruha István aluljáró


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: