2010-05-19 09:11:33• hírek • MTI

A PSD nem ellenzi, a PDL óvatos

A román Szociáldemokrata Párt (PSD) nem ellenzi a magyar állampolgárság megadását a határon túli magyaroknak - írta szerdai számában a Gandul című napilap.

Az újság Radu Moldovant, a párt szóvivőjét idézi, aki úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi ellenzéki pártot "nem zavarja" a magyar állampolgárság megadása a Magyarország határain kívül élő magyaroknak. A lap a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együtt kormányzó, és a román kabinet fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) vezetőit is megkérdezte. A Gandul megállapítja, hogy a PD-L óvatos ebben a kérdésben, hiszen Ioan Oltean, a párt alelnöke nem kívánta kommentálni a kettős állampolgárság kérdését, amíg nem olvassa el ő maga a Fidesz törvénytervezetét.

Az Adevarul című napilap is foglalkozik szerdai számában a kérdéssel. Az újság szerint Magyarország a román modellre hivatkozik azért, hogy megnyugtassa a jelentős magyar közösséggel rendelkező államokat, utalva ezzel arra, hogy Románia is könnyített eljárással ad állampolgárságot a moldovaiaknak.


Kettős állampolgárság: a PSD-t nem zavarja, a PDL óvatosan fogalmaz
Kettős állampolgárság: a PSD-t nem zavarja, a PDL óvatosan fogalmaz



A lap megállapítja, hogy Romániának mindeddig nem volt hivatalos reakciója a kettős állampolgárság kérdésében, hiszen - mint írja - a román törvények lehetővé teszik a kettős állampolgárság intézményét, és Románia is a magyar javaslathoz hasonló módon ad román állampolgárságot a moldovaiaknak.

Az újság hasábjain Adrian Cioroianu volt román külügyminiszter kifejti véleményét. A 2008-ig hatalmon lévő román liberális kormány volt külügyminisztere szerint a Fidesz kezdeményezésének középtávon nem lesz pozitív hatása, és felidézi, hogy 2001-ben a Magyarországgal szomszédos államokban nem hagyott jó emlékeket a magyarigazolvány körüli vita. Cioroianu szerint a Fidesz javaslata nem törvénytelen, nem is erkölcstelen, de nem tartja tiszteletben "a nyitottság európai szellemiségét" - olvasható az Adevarulban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: