2016-11-02 10:32:24• hírek • MTI

A PSD nem akar az RMDSZ-szel együtt kormányozni

Nem akar a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együtt kormányozni a decemberi romániai parlamenti választások megnyerésére legesélyesebbnek tartott Szociáldemokrata Párt (PSD) - jelentette szerdán a Mediafax hírügynökség Liviu Dragnea pártelnököt idézve.

A szociáldemokrata pártelnök az Antena 3 hírtelevíziónak nyilatkozva beszélt pártja koalíciós terveiről. Kifejtette: a PSD "első számú és egyetlen" szövetségese a Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök vezette szabadelvű ALDE.
Dragnea határozott nemmel válaszolt arra a műsorvezetői kérdésre, hogy nem tervez-e tárgyalást az RMDSZ-szel is abban az esetben, ha az ALDE nem lépi át a parlamenti küszöböt.

"Miért tárgyalnánk erről? Én nem akarok kormányzási megállapodást kötni az RMDSZ-szel. Pont. Úgy gondolom és azt remélem, hogy a románok elegendő szavazatot adnak a PSD-re és az ALDE-ra ahhoz, hogy úgy kormányozhassuk együtt Romániát, ahogy a románok szeretnék, egy jobb élet érdekében" - jelentette ki Dragnea.

A PSD elnökének határozott állásfoglalása azért meglepő, mert az utóbbi hónapokban a PSD és az ALDE több magas rangú politikusa úgy nyilatkozott, hogy közösen alakítandó kormányukba - a választási eredmények függvényében - az RMDSZ-t is bevonnák. Tariceanu augusztusban még arról beszélt, hogy a PSD-nek és az ALDE-nak mindenképpen érdemes koalíciós ajánlattal megkeresnie az RMDSZ-t "egy szélesebb parlamenti többség" kialakításának érdekében.

Az RMDSZ elnöke több ízben leszögezte: a magyar érdekképviselet a voksolás előtt senkivel sem köt választási szövetséget.
A parlamenti választásokat december 11-én rendezik meg Romániában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: