2012-01-26 18:04:47• hírek • Kocsis Zoltán

A PSD halálra ítélte az egykori Iparosotthont

Heves vitákat váltott ki a csütörtök délután megtartott rendkívüli Városi Tanácsülés, amely arról volt hivatott dönteni, hogy Szatmárnémeti városa hajlandó-e pénzt áldozni a műemlék értékű egykori Iparosotthon megmentésére. Másfél órás tanácskozás és két szünet után a szocialista frakció flegmán megakadályozta a határozat elfogadását.

„A közeljövőt tekintve ez volt az utolsó esélyünk arra, hogy megmentsük a város második legértékesebb épületét. A Pannónia Szálló esetében sajnos olyan horribilis összegekről van szó, hogy az kizárja a szerepvállalásunkat. Az Iparosotthont viszont meg tudnánk menteni. A tanács mai döntésével elestünk egy egymillió eurós beruházástól. Sőt, mivel ez egy határon átívelő projekt, Nyíregyháza is elesett egy hasonló beruházástól. Most mit mondjak nekik? Megmutattuk, milyen komoly partnerek vagyunk!", fakadt ki Ilyés Gyula polgármester, miután a Városi Tanács egy feszültségekkel teli maratoni ülés után elutasította a határozattervezetet. Pontosabban a Szociáldemokrata frakció, amely lépésével megakadályozta, hogy meglegyen a szükséges kétharmados többség.

Amíg a tanács idáig eljutott, sok vakolat lehullott a XX. elején épült épületről. Miután Ilyés bemutatta az egyetlen napirendi pont hátterét, a költségvetési bizottság és a jogi bizottság is módosításokat terjesztett elő. Előbbi azt javasolta, hogy az Uránia 2005 szövetség tulajdonában lévő épületért a város ne tizenhárom évig fizessen havi háromezer eurónyi bérleti díjat, hanem húsz év alatt havi kétezer eurót. Az eredeti verzió szerint 468.000 eurót, a javaslat szerint pedig 480.000 eurót fizetett volna a város az ingatlan haszonélvezői jogáért. A város által elkészíttetett értékbecslés szerint az egykori Popular mozi épületének jelenlegi értéke 550.000 euró körül van.

A jogi bizottság javaslatát követve a tanácsosok egyértelműsítették, hogy a város megvásárolhatja az épületet, a vételárból természetesen levonva az addig ráfordított összegeket.

Ilyés elmondta, hogy a bérleti díjat négyzetméterenkénti 1,7 eurós áron számították ki, miközben a piaci értéke öt euró körül mozog. Világossá tette azt is, hogy a szerződéstervezet szerint csak attól a pillanattól fizetne bérleti díjat a város, amikor eldőlt: nyert a pályázat.

Miután előbb a jogi, majd a költségvetési bizottság is szünetet kért, másfél óra elteltével a tanács egyhangúlag elfogadta a jogi bizottság kiegészítéseit. A költségvetési bizottság javaslata esetében heten elutasították azt, ezzel együtt ezt is elfogadtatott. A teljes határozattervezet viszont nem!
A PSD frakció három tagja valamint a PDL-és Popdan Rodica ugyanis tartózkodtak. Ezzel nem jött össze a szükséges kétharmados többség, így Szatmárnémeti Nyíregyházával közösen nem tudja megpályázni az Európai Unió támogatását. Amely pályázatot január 31-ig, azaz keddig kell leadni.

Amikor Adrian Albu liberális alpolgármester nem leplezett dühvel a hangjában megkérte a PSD-frakciót, hogy mivel indokolja döntését, Iura Florin flegmán kijelentette: sokallják a bérleti díjat, amely szerintük 500 euró fölött már nem reális. A tény, hogy közben egyetlen egy javaslattal sem álltak elő és az, hogy nem is próbálták leplezni, hogy ez egy mondvacsinált indok, egyértelművé tette: előre eldöntötték, hogy megfúrják a tervezetet.

Szintén figyelemre méltó Popdan Rodica PDL-és képviselő magatartása. Az ősszel, amikor a megalomán zászlótartórúd felállításáról folyt a vita, akkor azt hangoztatta, hogy „a nemzeti zászló esetében nem számíthat a pénz". Úgy látszik, amikor a Szatmárnémeti valós történelmének szerves részét képező műemlékről van szó, akkor a tanácsos asszony máris garasoskodik.

A balta nyele nem veszett még el teljesen, Láng László tanácsos kijelentette ugyanis, amennyiben a város vezetése a csütörtökön körvonalazott feltételek mellett meg tud egyezni a tulajdonosokkal, akkor a tanács akár hétvégén is kész ismét összeülni.

A szocialisták alig leplezett malíciával bólogattak!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: