2014-11-28 10:19:08• hírek • MTI

A PSD folytatja a kormányzást, tavasszal lesz tisztújítás

A Szociáldemokrata Párt (PSD) folytatja a kormányzást, jövő tavasszal pedig rendkívüli tisztújító kongresszust hívnak össze - jelentette be Victor Ponta pártelnök, miniszterelnök csütörtökön, miután a PSD végrehajtó bizottsága megvitatta az elnökválasztás elvesztése után kialakult helyzetet.

Ponta közölte, nem érte meglepetésként, és tiszteletben tartja, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ki akar lépni kormányából. Rámutatott, nem szakít meg minden együttműködést az RMDSZ-szel, mert "sok közös projektjük van". A PSD körül szerveződött kormánykoalíciónak az RMDSZ támogatása nélkül is többsége van a parlamentben.

A kormányfő jelezte, a jövő évi költségvetés elfogadása után szeretné átalakítani a kormány szerkezetét, amelyben a Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök vezette Liberális Reform Párt is szerepet kap. A kormány szerkezetének átalakításáról csak a parlament dönthet, így ezáltal Ponta bizalmi szavazást kér az új kormánya számára.

Viktor Ponta a maratoni pártgyűlés utáni sajtóértekezleten kifejtette, hogy az elnökválasztásból - amelyen váratlanul alulmaradt a jobbközép jelöltjével, Klaus Iohanisszal szemben - le kell vonni a tanulságot. Úgy vélte, a PSD-t sokan kommunista és korrupt pártnak tartják, és ezt a közvélekedést nem lehet nyilatkozatokkal megváltoztatni: következetes tettekkel kell megcáfolni ezt az állítást.

Az elnökválasztáson vesztes pártelnök szerint a tavasszal megrendezendő pártkongresszuson egy új vezetőgárdát és egy új "projektet" kell választani a PSD élére, amely képes visszaszerezni a választók bizalmát.

A PSD végrehajtó bizottsága csütörtöki ülésén kizárt három tisztségviselőt a pártból, köztük Mircea Geoanát, a PSD korábbi elnökét, akiket azzal gyanúsítottak, hogy a párton belüli pozíciójuk erősítése érdekében áskálódtak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: