2017-02-07 07:43:40• hírek • MTI

A PSD elnöke továbbra is kiáll a kormány mellett

Liviu Dragnea, a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hétfőn közölte, teljes mértékben támogatja a Sorin Grindeanu vezette bukaresti kormányt, amely a több százezer ember részvételével lezajlott tüntetések ellenére is hivatalában maradt.

A politikus cáfolta, hogy feszültségek lennének a párton belül, vagy nézeteltérések alakultak volna ki közte és Grindeanu között. "A kormányfő és a jelenlegi kormány élvezi a teljes támogatásomat" - mondta Dragnea.
A román kormány a múlt héten egy sürgősségi kormányrendelettel módosította a büntető törvénykönyvet és perrendtartást, ami hatalmas utcai tüntetéseket váltott ki. Ez utóbbiak nyomán a kormány vasárnap hatályon kívül helyezte a rendeletet, de a kormányellenes tiltakozások folytatódtak.

Dragnea ismét azzal vádolta Klaus Iohannis államelnököt, hogy ő áll az utcai megmozdulások mögött, és - mint mondta - az elnök már két éve arra törekszik, hogy megszerezze a teljes hatalmat, ezért támadja a PSD-t és a kormányt. Dragnea szerint az országnak nyugalomra van szüksége, és minden felelős politikusnak ennek érdekében kellene cselekednie.

Úgy vélte, még soha nem fordult elő Romániában, hogy elfogadott törvényekben olyan sok - mintegy ötven - cikkelyt nyilvánítson alaptörvénybe ütközőnek az alkotmánybíróság, mint ahogy a Btk. és büntető-perrendtartás esetében történt. Rámutatott, ezeket alaposan elemezni kell, és erre a Román Tudományos Akadémia lehetne a megfelelő testület, ahol valamennyi érintett szakmai intézmény kifejthetné véleményét - hangoztatta Dragnea.
Hétfőn a román parlamentben felolvasták a Grindeanu-kormány ellen a múlt héten beterjesztett ellenzéki bizalmatlansági indítványt. Catalin Predoiu, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője által felolvasott indítvány bírálja a Grindeanu-kormányt azért, hogy a múlt héten sürgősségi rendelettel akarta módosítani a Btk.-t és a perrendtartást, valamint a közkegyelemről törvénytervezetet terjesztett a parlament elé. Szerdán vitatja meg a parlament a bizalmatlansági indítványt, amit egyelőre három jobbközép ellenzéki párt támogat. Az ellenzéki pártoknak még legalább 65 honatya támogatását kell megszerezniük egy esetleges sikeres kormánybuktatáshoz.

Az igazságügyi minisztérium hétfőn letett arról, hogy a parlament elé terjesztendő törvénytervezettel kezdeményezze a büntetőjog módosítását. Egy közleményben jelezték, a szaktárca jelenleg a büntetőjogot érintő alkotmánybírósági döntéseket írja össze, amelyek elemzését később végzik el. A kormány korábban azzal indokolta a Btk. módosításának szükségességét, hogy az alkotmánysértőnek bizonyult rendelkezéseket ki kell javítani.

Sorin Grindeanu miniszterelnök hétfőn megerősítette, hogy nem mond le, tovább akarja vinni mandátumát, ameddig azt a parlament meg nem vonja tőle. Újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy Florin Iordache igazságügyi miniszternek vállalnia kell a felelősséget a kudarcba fulladt Btk.-módosításért, és ha nem mond le magától, a hét második felében leváltja. A miniszterelnök széles körű társadalmi vitát tart szükségesnek a büntetőjog kiigazításáról, de szerinte kizárólag azokra a cikkelyekre kell a módosításokat korlátozni, amelyek alkotmányellenesnek bizonyultak.

A bukaresti kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) több politikusa is idegen hatalmak manipulációját sejti és sejteti a mögött, hogy a korrupciós bűncselekmények besorolását enyhítő Btk.-módosítás hatálytalanítása után is folytatódtak országszerte a hat napja kezdődött kormányellenes tüntetések. Adrian Tutuianu, a Román Hírszerző Szolgálatot felügyelő parlamenti bizottság elnöke hétfőn megerősítette: meg akarja vizsgálni, nem sérti-e a nemzetbiztonsági törvényt, hogy a Romániában működő külföldi tőkéjű vállalatok támogatják a kormányellenes tüntetéseket.

A bukaresti lapok szerint a Sorin Grindeanu vezette szociálliberális kormány eljátszotta hitelét, és a példátlan számban utcára vonult tüntetők most már nem elégszenek meg a vitatott rendelet visszavonásával, a tiltakozási hullám nem fog elülni, amíg a kormányt nem váltják le. Az erdélyi magyar lapok üdvözölték a romániai utcai megmozdulások eredményét, a legtöbb újság azonban úgy látja, a korrupt politikusoknak mentőövet dobó vitatott kormányrendelet vasárnapi visszavonása már nem elég a tüntetőknek. Több lap vezércikkírója úgy látja, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) rosszul vizsgázott a kiélezett politikai helyzetben.

Hétfőn délután második napja vonultak utcára a román kormány mellett tüntetők, akik az elnöki hivatal előtt követelték Klaus Iohannis román elnök lemondását. A kormány mellett tüntetők azt szeretnék, hogy a szociálliberális kormány maradjon hivatalban. Hétfőn este mintegy 3 ezren tüntettek a kormánypártiak. Közben a kormány épülete előtti téren hetedik napja ismét összegyűltek a kabinet leváltását követelők is. Helyi idő szerint este nyolckor 3-5 ezerre becsülték a Bukarestben a kormány leváltását követelő tüntetők számát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: