2016-08-25 08:35:39• hírek • MTI

A PSD akár az RMDSZ-t is bevenné az új kormányba

Az év végi parlamenti választások megnyerésére legesélyesebbnek tartott román Szociáldemokrata Párt (PSD) a szabadelvű ALDE-val közösen akar kormányt alakítani, amelybe az "eredmények függvényében esetleg a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) is bevonnák" - közölte Florin Iordache, a bukaresti képviselőház ideiglenes elnöke.

A szociáldemokrata politikus a Radio France Internationale (RFI) román  adásának nyilatkozva elhárította a jobbközép Nemzeti Liberális Párttal (PNL) alakítandó nagykoalíció gondolatát.

Az RMDSZ kormányra hívását Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök, az ALDE társelnöke is szorgalmazta. Egy kedd esti televíziós interjúban a jobbra tolódott PNL-ből kilépett, a PSD-vel együttműködő, saját szabadelvű pártot alapító Tariceanu úgy vélte: a választások után a PSD-nek és az ALDE-nak koalíciós ajánlattal kellene megkeresnie az RMDSZ-t egy szélesebb parlamenti többség kialakítása érdekében.

Az RMDSZ elnöke korábban ugyancsak az RFI-nek nyilatkozva leszögezte: a magyar érdekképviselet a voksolás előtt senkivel sem köt választási szövetséget, a PSD-PNL nagykoalíció lehetőségével azonban Kelemen Hunor szerint mindenképpen számolni kell, függetlenül attól, mit mondanak most róla az érintettek.

Alina Gorghiu, a PNL társelnöke már több alkalommal is kizárta a PSD-vel való választások utáni együttműködést.
Egy PNL által megrendelt közvélemény-kutatás kedden ismertetett adatai szerint a PSD a voksok 37, a PNL pedig a szavazatok 31 százalékát kapná, ha most rendeznék meg választást. A parlamenti képviseletét alternatív küszöbbel bebiztosító RMDSZ 5 százalék körüli eredményre számíthat. Egyes felmérések szerint az ALDE, valamint a Traian Basescu volt államfő által vezetett Népi Mozgalom Párt (PNP) is átlépheti az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

A parlamenti választásokat várhatóan december elején rendezik meg Romániában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: