2009-12-08 14:11:40• hírek • Garzó Ferenc/MTI

A PNL összeállhat a PDL-vel

A román Nemzeti Liberális Párt (PNL) csak akkor hajlandó tárgyalni Traian Basescuval és az őt támogató Demokrata Liberális Párttal (PD-L) egy esetleges kormánykoalíció megalakításáról, ha az államfő liberális párti politikust nevez ki miniszterelnök-jelöltnek - közölte kedden Crin Antonescu liberális pártelnök.

A politikus kijelentette egy kereskedelmi rádiónak, hogy más feltételekről is meg kell még állapodniuk, de ahhoz, hogy egyáltalán tárgyalóasztalhoz üljenek, Basescunak liberális miniszterelnököt kell kineveznie. A PNL a vasárnapi romániai elnökválasztás második fordulójában a szociáldemokrata Mircea Geoanát támogatta, aki alulmaradt Basescuval szemben. A jelenlegi államfő így újabb ötéves elnöki mandátumot nyert.

A választási eredmény közzététele után azonnal megkezdődtek találgatások arról, milyen kormánykoalíció alakuljon, hiszen Romániát jelenleg ügyvivő kormány irányítja. Hétfő este a liberálisok még határozottan elzárkóztak a Basescuval és demokratáival való esetleges együttműködéstől, Antonescu azonban kedd reggel kijelentette: a tárgyalások csak akkor kezdődhetnek el a felek között, ha Basescu felajánlja számukra a miniszterelnöki tisztséget. Ugyanakkor a liberális pártvezér hozzátette, hogy a PD-L-lel nem lehet együtt kormányozni.

Ennek alátámasztására felidézte az öt évvel ezelőtt hatalomra jutott D.A. szövetséget, amelyet a mai PD-L és PNL alkotott, s amely 2007 áprilisában felbomlott a közös kormányzás során felmerült állandó viták miatt. Antonescu emlékeztetett arra, hogy a szociáldemokraták sem tudtak az idén együtt kormányozni a demokratákkal, hiszen a két párt alkotta nagykoalíció alig kilenc hónap után szétesett.


Crin Antonescu: ha jól taktikázik, akár kormányfő is lehet
Crin Antonescu: ha jól taktikázik, akár kormányfő is lehet


Kedden a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvivő testülete, a Szövetségi Állandó Tanács is ülésezett. A tanácskozást követően Markó Béla, az RMDSZ elnöke megerősítette, hogy továbbra is szorosan együttműködnek a liberálisokkal az elnökválasztás második fordulója előtt kötött politikai megállapodás szellemében. A dokumentum kimondja, hogy a két politikai erő együtt vesz részt egy következő kormánykoalícióban. Markó ugyanakkor elmondta: a szövetség nyitott minden olyan kormánykoalíció terve előtt, amely átlátható parlamenti többség támogatását élvezi. Hozzátette: az Emil Boc vezette PD-L-lel is fognak tárgyalni.

Emil Boc, a PD-L elnöke jobboldali kormányt akar, vagyis elsősorban a liberálisokkal szövetkezne, de nem zárta ki más koalíció megalakításának a lehetőségét sem. A liberálisoknak a miniszterelnöki tisztséggel kapcsolatban támasztott feltételéről Boc úgy vélekedett, hogy a parlamentben a legtöbb mandátummal rendelkező pártnak, vagyis a PD-L-nek kell "elsőbbséget élveznie".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: