2009-11-25 14:03:26• hírek • MTI

A PNL gondjaira bízták az RMDSZ-t

A román Nemzeti Liberális Párt (PNL) "farvizén surranhat be" a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) abba a majdani, Klaus Johannis nagyszebeni polgármester vezette kormányba, amelynek felállítására Mircea Geoana, a szociáldemokraták elnökjelöltje vállalkozott a liberálisok támogatásáért cserében - írta kedden az Új Magyar Szó (ÚMSZ) című bukaresti napilap.

Az újság arra utalt, hogy az RMDSZ kedden politikai megállapodást kötött a PNL-vel arról, hogy közös kormánykoalíció felállítását támogatják Johannis személye körül, akit mindkét alakulat miniszterelnöknek javasol.

A liberálisok szerdán írtak alá külön politikai megállapodást a Szociáldemokrata Párttal (PSD), ami arról szól, hogy a liberálisok támogatják a szociáldemokraták elnökjelöltjét, Mircea Geoanát az elnökválasztások második fordulójában.
Az Evenimentul Zilei című román napilap szerint a PSD azért "bízta a PNL gondjaira" az RMDSZ-t, hogy elnökjelöltje megkaphassa a nacionalista román pártok szavazóinak a voksát is. Az újság szerint Geoana "elrejtette" az RMDSZ-t, hogy ne ijessze el magától a szélsőségesen nacionalista Corneliu Vadim Tudor és a szélsőjobboldali nézeteket valló George Becali szavazóit.

Az Evenimentul Zilei Mircea Geoanát idézi, aki kijelentette: az RMDSZ esetleges kormányzati szerepvállalásáról csak december 6-a, az elnökválasztás második fordulója után tárgyalnak.

A lap emlékeztet arra, hogy a liberálisok és az RMDSZ közötti megállapodás kimondja: a két párt együtt vesz részt egy következő kormánykoalícióban. A lap úgy tudja, hogy a Johannis vezette kabinetben a magyar szervezet két tárcát kap, amit a liberálisok ajánlanak fel nekik a szociáldemokratáktól kapott minisztériumok közül. A Johannis-kormány megalakulása csak akkor tűnik valószínűnek, ha Geoana nyeri meg az elnökválasztás második fordulóját.
A Gandul című napilap szerint "Markó Béla, az RMDSZ elnöke a liberálisokkal írt alá megállapodást, de a fizetséget a PSD-től várja".    

A Romania Libera című napilap emlékeztet arra, hogy az RMDSZ és a PSD közötti viszony nem felhőtlen, miután tavaly decemberben éppen a szociáldemokraták zárták ki az RMDSZ-t a Romániát végül csak tíz hónapig irányító PSD és a Demokrata Liberális Párt (PD-L) alkotta nagykoalícióból.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: