2015-02-23 13:56:31• hírek • MTI

A PNL a legnépszerűbb Romániában

Klaus Iohannis államfő volt pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyerne Romániában, ha most rendeznének parlamenti választást - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból, amelyet hétfőn ismertetett az Adevarul hírportál.

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet február elején végzett felmérése szerint a jobbközép alakulatok összeolvadásából alakult PNL a voksok több mint 44 százalékát kapná, míg a hagyományosan legerősebb román párt, Victor Ponta miniszterelnök Szociáldemokrata Pártja (PSD) - koalíciós szövetségeseivel együtt - 37 százalékot szerezne.

A PSD jelenleg három kisebb párttal együtt kormányoz, de egyik sem "önerőből" szerzett parlamenti képviseletet: két kisebb koalíciós párt jelöltjei a PSD-vel kötött pártszövetség színeiben kerültek a törvényhozásba, egy harmadik alakulat tagjai pedig a liberálisoktól léptek ki, amikor a PNL ellenzékbe vonult és a jobbközéppel szövetkezett.

Iohannis tavaly novemberi elnökké választása nyomán az elnök pártja már decemberben megelőzte a PSD-t. A mostani mérés szerint a PNL akkori 3 százalékos előnyét 7 százalékra növelte.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) a választók 5 százaléka voksolna. A mostani mérés szerint más párt nem is lépné át az ötszázalékos parlamenti küszöböt. A volt államfő, Traian Basescu védnökségével tavaly alakult új jobboldali párt, amely a 2014-es európai parlamenti választáson még 6 százalék fölött teljesített, 4 százalékra esett vissza, volt elnöke korrupciós botránya nyomán.

Romániában jövő év végén jár le a mostani parlament mandátuma. Addig a törvényhozás új választási rendszert akar kidolgozni és életbe léptetni.

Az INSCOP felmérése szerint a választók több mint fele támogatná a pártlistás (arányos) választási rendszerhez való visszatérést. A megkérdezettek még nagyobb arányban (több mint 70 százalékuk) egyetért abban, hogy Románia is bevezesse a levélben való voksolás lehetőségét a külföldön élő állampolgárok számára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: