2019-08-24 08:24:39• hírek • közlemény

A PMN negyedik napján a fricskázó humoré és a testet-lelket megmozgató dallamoké volt a főszerep

A Partiumi Mesterségek Utcájában már kora délutántól várták a nézelődőket. A hagyományőrző kézművesek készséggel válaszoltak a a kérdésekre, melyekből szerencsére nem volt hiány. A kiállítás alkalmával fontos hangsúlyt helyeztek arra, hogy az érdeklődők személyesen a szakembertől tudhassák meg, a portéka hogyan és miből készül. Ráadásként, több manufaktúra helyben is tart bemutatót, ekképp némely, manapság eltűnő félben levő szakmával testközelből is megismerkedhetnek a gyermekek és a felnőttek. Így lett teljesen autentikus az idei kiállítás és vásár. 
 
Két órától, a játszótér mellett felállított asztaloknál csaptak össze a 10-14 éves korosztály ifjú stratégái. Idén ez is újdonságnak számít, hisz eddig két korosztályra osztották a mezőnyt, idén ez háromra növekedett, de ezzel a versenyben sokkal kiegyenlítettebbé vált a sportolói mezőny. A pénteki gyermekek ügyesen helyt álltak, és tanúbizonyságot adtak átlagon felüli tehetségükről és logikai érzékükről egyaránt. 


A délután előrehaladtával, ahogy egy kicsit kellemesebb lett az idő, Kossuth-kert szerte mindenhol gyülekeztek a "PMN-ezők". A játszóteret, a tópartot, a szigetet birtokba vették a kisebbek, a nagyobbak a Borudvar és a sörsátrak felé vették az irányt. Senki nem számított például arra sem, hogy a Borudvarba beköltözik Zsuzsi, a mozdony, avagy az udvar költözik a gőzös közvetlen szomszédságába. Minden esetre, a szervezőknek sikerült ámulatba ejteni a gyöngyöző nedűre vágyó látogatókat, hiszen a terület megválasztása mellett az enteriőr is megújult.A szokásostól eltérően, nem sima sörös padokat, hanem magyaros borozót idéző, támlás, karfás padokat és terítővel, friss virággal díszített asztalokat helyeztek ki idén a pincészetek faházainak ölében. Az emberek PMN-es, hazavihető vagy visszaváltható üvegpoharakkal a kézben sétálták körbe a házacskákat és mosollyal, kellemes elégedettséggel az arcukon kóstolták a környékbeli borászatok kínálatát.

Hat órától, ugyanitt, a Joy színpadon fogtak mintegy négy órás humormaratonjukba a Szomszédnéni Produkciós Iroda tagjai. A nézőtér szempillantás alatt megtelt, s az első csattanótól kezdve, tapssal vegyes nevetéstől lett hangos a nézőtér.A Csík zenekar hét órakor lépett a Catena pódiumára. A partiumi közönség egyik legjobban várt fellépői a magyar gyökereinket tisztelve, népzenei jegyeinket hagyományhű módon ötvözik a 21. századra jellemző populáris, rockos szöveg- és dallamvilággal. A két, akár három stílust elegyítő műsorból azonban nem maradhattak ki a Kárpát-medencei tájegységekről külön-külön is megemlékező népdalok. A ropogós ütemek, a kedélyes szövegek dalra és táncra hívták a közönséget, akik éljenzéssel és tapsviharral köszönték meg a legendás együttes szívekig hatoló műsorát. Mikor beesteledett, a fesztiválhelyszín nyüzsgő kultúrparadicsommá változott. A Partiumi Mesterségek utcája hirdette a népművészeti kincseket, a Borudvarban autentikus népzene szólt, s a könyvmentők folyamatosan töltötték meg a szépen üresedő polcaikat a könyves kocsijukon. A járókelők lelkesen mutogatták a legújabb szerzeményeiket, majd ki-ki a hóna alá, avagy a táskájába rejtette a keménykötésű köteteket. 

A Joy színpadán a Szomszédnénit követően a PutriPop zenekar vette át a stafétát. A táncos, nótás kedvűek zenészeikre találtak, s nem is kellett sokat várni a dalolós atmoszférára. Boldogságtól zengett a szépen kidíszített kerthelyiség, szép számban koccantak a poharak a magyar örökségünket kottahűen játszók hangjára.Mindeközben, a Catena helyszínén készülődött Marót Viki és a Nova Kultur zenekar. Az Ecomatrix deszkáin azonban előbb kezdődött meg a szatmárnémeti Twisted Systems banda estje. A középiskolások olyan fergeteges rock bulit csaptak, hogy nem csoda, ha a velük azonos korosztály itt tartott gyülekezőt, s el sem mozdultak a legutolsó hangjegyig. Közben együtt táncoltak, énekeltek társaikkal, amolyan partiumi, rockos örömzenélés jelleggel.

A nap utolsó nagy koncertjét Marót Vikiék ajándékozták a fesztiválozóknak. A dombon spontán rock and roll utcabál kerekedett, mihelyst felcsendültek a kevésbé és kívülről fújt slágerek. Beindult a rocky, a twist, no meg előkerültek a táncoló, fekete, lakkmentes cipők. A kisebb-nagyobb társaságok a táskáikat letéve ropták a 60-80-as évek jellegzetes házibuli számaira.A kossuth-kerti program karaokeval folytatódott az Ecomatrix színpadán és előtte. Itt olybá tűnt éjfél tájban, hogy az ifjúság még egy jó darabig fáradhatatlanul énekelni fogja a régmúlt és a jelen idők slágereit. A borkedvelők pedig beszélgetéssel, közös anekdotázással zárták az utolsó hétköznapot. A fáradhatatlanok a Yoda Yogában folytatták a mulatást DJ Dodóval éjjel 11 órát követően. 


 

Fő támogatók: 

Tarr Beton,Aushopping, Ecomatrix, Catena, Joy Strand, Aquavia


Arany fokozatú támogatók:

Autonet, The Dome, CBA, Promomix, Diego, Polipol, Transpink, Aquastar, La Segheria, Interbro, Electrocenter, Csíki Sör.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: