2012-07-24 15:13:41• hírek • MTI

A PDL a népszavazás bojkottálására buzdítja választóit

A Traian Basescu államfőt támogató Demokrata Liberális Párt (PDL) vezetősége kedden úgy döntött, hogy a Basescu leváltásáról szóló népszavazáson távolmaradásra buzdítja választóit - közölte kedden a román média.

A Mediafax és az Agerpres hírügynökség szerint a döntés jelentős többséggel született, 59 támogató voks mellett mindössze egy tartózkodást jegyeztek.
Vasile Blaga, a PDL elnöke a tanácskozást követően kijelentette, hogy a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) egy sor "szabálytalanságot" követett el a népszavazás megszervezésében, ezért arra kérik választóikat, hogy ne vegyenek részt a népszavazáson, amely "szélhámos színjáték".

Blaga a szabálytalanságok között említette, hogy a kormány úgynevezett speciális szavazókörzeteket létesített, így a hegyvidéken, a tengerparton vendéglőkben és szállodákban is lehet voksolni, hogy a nyaralók is élhessenek szavazati jogukkal. A PDL elnöke szerint semmi nem garantálja, hogy ezekben a szavazókörzetekben tisztességesen fog lezajlani a referendum. Azt sem tartják szabályosnak, hogy a népszavazáson nem készül pontos nyilvántartás a különleges szavazókörzetekben jelentkező választók számáról. Blaga szerint mindez alapos gyanút kelt a népszavazás korrektségét illetően.

Kiderült, hogy a PDL megfigyelői jelen lesznek a szavazókörzetekben, a bojkott csak a választók távolmaradására vonatkozik. Ioan Rus belügyminiszter ugyanakkor kedden arról biztosította Traian Basescut és a nemzetközi közvéleményt, hogy a népszavazást a kormány teljes biztonságban és korrekt feltételek között fogja megszervezni.

Basescu hétfőn délelőtt még úgy nyilatkozott, hogy a népszavazáson való részvételre fogja buzdítani az embereket. Az esti órákban viszont egy televíziós interjúban már úgy vélte, hogy ha az őt támogató demokrata párt a távolmaradás mellett dönt, akkor ő is kénytelen igazodni ehhez a döntéshez, hiszen össze kell hangolnia stratégiáját az őt támogató párt határozataival.
Victor Ponta román miniszterelnök - az USL társelnöke - kedden a PDL döntését követően "gyávának és hazugnak" nevezte Basescut. Bejelentette, hogy levélben fogja tájékoztatni az Európai Uniót, valamint az európai kormányfőket arról, hogy Basescu "átverte" őket, amikor ő és a PDL szorgalmazták Brüsszelben a népszavazás érvényességi küszöbét szavatoló alkotmánybírósági döntés tiszteletben tartását.

Romániában vasárnap rendeznek népszavazást Traian Basescu államfő leváltásáról, miután a parlament július elején felfüggesztette hivatalából. A népszavazás csak akkor lesz érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplők fele plusz egy fő, vagyis mintegy 9,1 millió ember vesz részt rajta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: