2019-04-17 05:14:42• hírek • MTI

A Notre-Dame felújítására az adományok mértéke meghaladta a hatszázmillió eurót

Fotó: MTI/EPA/Pool/Christophe Petit Tesson
Fotó: MTI/EPA/Pool/Christophe Petit Tesson

A francia cégek és vagyonos családok adománya meghaladta a 600 millió eurót kedd délután az előző nap kigyulladt párizsi Notre-Dame újjáépítéséhez.

A L’Oréal örökösei, a Bettencourt-Meyer-család, valamint a kozmetikai óriáscég kedden jelentette be, hogy összesen 200 millió eurót adományoz. Az Arnault-család és az LVMH divatcég 200 millió eurót, a Total kőolajipari cég és a Pinault-család pedig 100 millió eurós adományt ígért.

Ferenc pápa mozgósításra szólított fel mindenkit

Ferenc pápa, aki a tervek szerint kedden tárgyal Emmanuel Macron francia elnökkel, mozgósításra szólított fel mindenkit a Notre-Dame székesegyház újjáépítésére.

„A tűz megfékezésén dolgozó tűzoltók bátorságát és munkáját dicsérve kifejezem azon kívánságomat, hogy a Notre-Dame-székesegyház a rekonstrukciós munkálatok és mindnyájunk mozgósítása révén ismét a szép ékszerdoboz legyen a város szívében, mindazok hitének a jele, akik építették, egyházmegyéjük anyatemploma, Páris, Franciaország és az emberiség építészeti és szellemi öröksége” – írta a katolikus egyházfő Párizs érsekének, Michel Aupetit-nek küldött üzenetében.

A francia elnöki hivatal bejelentette, hogy Emmanuel Macron kedd délután beszél a pápával.

A Vatikán is segít az újjáépítésben 

„Az elnök számos hazai és nemzetközi hívást kapott ma reggel”, többek között António Guterrestől, az ENSZ főtitkárától, Donald Trump amerikai elnöktől, Angela Merkel német kancellártól, és délután beszél a pápával” – közölte az Élysée-palota.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy miben segíthet a Szentszék az újjáépítésben, Gianfranco Ravasi, a Vatikán kulturális minisztere az AFPTV-nek kijelentette, hogy mindenekelőtt a vatikáni műkincsek restaurálásakor szerzett tapasztalattal kapcsolatos műszaki és tudományos hozzájárulásról lehet szó. A Vatikán kész szakértőket küldeni Párizsba, ha Franciaország erre igényt tart.

A francia püspöki konferencia bejelentette, hogy az ország valamennyi székesegyházában megkongatják a harangokat szerdán 18 óra 50 perckor, amikor a lángok hétfőn felcsaptak a világhírű párizsi gótikus katedrálisban.

A püspöki konferencia kedden közleményben jelentette be, hogy valamennyi egyházmegye szolidaritását fejezi ki Párizzsal. A Notre-Dame-ban pusztító tűz „olyan sokk, amely messze nem csak országunk katolikusait sújtja” – áll a közleményben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: